Toyota представи робот в помощ на парализирани хора

Welwalk ще помага на пациентите в рехабилитационния период

Toyota представи робот в помощ на парализирани хора
Японският автомобилен гигант Toyota хвърля поглед отвъд иновациите в сферата на превозните средства и насочва вниманието си върху роботика в помощ на човека. Компанията представи роботизираната система Welwalk WW-1000 , която може да помогне на хора с частична парализа да проходят отново нормално.  

Механизираната скоба се поставя на засегнатия крак и се задвижва благодарение на голям моторизиран компонент в областта на коляното, който значително подпомага пациентите в процеса на рехабилитация и увеличава шансовете им за възстановяване на двигателната система във времето. 

Посредством специални колани скобата е свързана с апаратура, позволяваща на медицинския персонал да следи и контролира целия процес по раздвижване. 

От Toyota уточняват, че системата Welwalk ще бъде предоставена на лечебни заведения в Япония до края на тази година, съобщава Associated press, цитирани от Tech Crunch. Първоначалната такса за наем на системата 9 000 долара, като след това институциите ще заплащат по 3 200 долара месечно. 

Тези такси не са толкова високи спрямо стандартите в медицинското оборудване, още повече използването им ще съкрати драстично времето за възстановяване на пациентите. Welwalk е много подходяща за хора, претърпели инсулт. Благодарение на вградени сензори, улавящи невросигнали, системата преценява какви импулси да изпраща и в кои точки на тялото. 

Welwalk е разработван в продължение на години. Проектът е дело на изследователския екип на основания от японската компания Toyota Research Institute  . Целта на автомобилния гигант е да работи целенасочено по създаването на технологии за подобряване на качеството на живот. Един от основните проблеми, върху които се акцентира, е този с прогресивното застаряване на населението.  
Коментари: 0