\"Тракия икономическа зона\" създава съвместни фирми с общините

Търговците ще получават повече възможности за реализация на продукцията

\

Най-интензивно развиващата се индустриална зона в Източна Европа - "Тракия икономическа зона" (ТИЗ), ще създаде съвместни фирми заедно с общините, съобщи съуправителят й инж. Пламен Панчев, цитиран от Kmeta.bg

"Това е нещо, от което от години бягахме, имаше и приватизация, а сега тръгваме да правим смесени дружества заедно с общините, най-вече в сектор като земеделието", коментира той.

По думите му земеделието заедно с мехатрониката и IT индустрията са трите приоритета за развитие на "Тракия икономическа зона". "Положихме много усилия да институционализираме проекта. В първите години това много ни липсваше - ясните взаимоотношения с държавата и общините", каза още Пламен Панчев.
Една от целите на създаването на съвместни фирми в сферата на земеделието е родните производители и търговци да получат повече възможности за реализация на продукцията.

"Българските храни в хипермаркет на родния пазар например са едва 10%, а в съседна Румъния - 50%. Искаме да помогнем на производителите и преработвателите това да се случи и у нас".

На бизнеса са необходими ясни финансови механизми, при които частните средства да работят в обществен интерес. Индустриалците се надяват в най-скоро време да бъдат решени въпросите как могат да изграждат общинска и държавна инфраструктура, да вкарват пари в образованието и в квалификацията на кадри и това да работи.

"Вече са налице първите сигнали, че има затруднения с липса на работна ръка. Но не е достатъчно само да го констатираме, важното е какво правим, за да решим проблема", категоричен е инж. Панчев. Той припомни, че от 3-4 години ТИЗ вече има общи проекти с посредници като Jobtiger, а също и с профсъюзите. Обединяването на интересите на профсъюзи и инвеститор никак не е лесна работа, твърди бизнесменът.

Образованието и науката също са ключови приоритети в изготвения 10-годишен план за развитие на зоната. В момента в ТИЗ има изградена индустрия, но тя се нуждае от съединяване с науката. Хубавото според инж. Панчев е, че са създадени клъстери, които играят много съществена роля в това съединяване.

Допълнителен тласък за развитие на зоната и на целия регион ще даде евентуална успешна концесия на Летище "Пловдив", категоричен е инж. Панчев. Значителен би бил приносът на Интермодалния терминал, ако той заработи добре.

Коментари: 0