Тръмп между Северна и Южна Корея: Това е велик ден за света

Американският президент се срещна с Ким Чен-ун в Демилитаризираната зона на Корейския полуостров

Тръмп между Северна и Южна Корея: Това е велик ден за света

Снимка: БТА

Това е велик ден за света, каза американският президент Доналд Тръмп от Демилитаризираната зона между Южна и Северна Корея. Там той се срещна с лидера от Пхенян Ким Чен-ун.  

„За мен е чест да бъда тук и съм горд да пресека тази линия“, каза още Тръмп, който направи 20-ина стъпки в Северна Корея. Той стана първият действащ американски лидер, прекосил границата с авторитарната и отцепена от света страна, предава CNN.  

Тръмп благодари на Ким за срещата и призна, че ако севернокорейският лидер не се беше появил на нея, медиите са щели да го злепоставят. Американският президент обяви спонтанно желанието си да се видят в социалните мрежи. 

Ким, от своя страна, обясни, че се е съгласил на нея заради „отличната им връзка“. „Някои казват, че срещата е била планирана, но аз бях много изненадан да разбера за предложението ви чрез туит“, каза Ким на Тръмп. 
 
Това е третата среща между двамата, като тя идва година след историческата първа такава. По-рано тази година те се видяха в Ханой, където обаче разговорите завършиха неуспешно. 

И двамата обаче настояват, че отношенията им са добри въпреки дългогодишната вражда между двете държави. „Убеден съм, че нашите взаимоотношения ще ни позволят да преодолеем бариерите,
които стоят на пътя", заяви Ким Чен-ун след сегашния им разговор в Демилитаризираната зона. 

С тях бе и южнокорейският президент Мун Дже-ин. 

Коментари: 0