Тръмп е обещал да пощади iPhone в търговската война с Китай

Медиите определят Тим Кук като „най-добрия технологичен дипломат“

Тръмп е обещал да пощади iPhone в търговската война с Китай

Снимка: БТА

Мерките на американския президент Доналд Тръмп срещу Китай ще заобиколят най-популярния продукт на Apple – iPhone, който се сглобява именно в азиатската страна. 

New York Times писа в понеделник, че администрацията на държавния глава е уверила изпълнителния директор на технологичния гигант Тим Кук, че устройството няма да влезе в списъка с китайски стоки, които предстои да бъдат обложени с мита. Информацията е била подадена от източник, запознат с въпроса. 

По негови думи по-рано през годината Кук се е срещнал с Тръмп, за да коментират последиците за бизнеса от мерките на правителството срещу Китай. Изпълнителният директор на Apple е настоявал американските мита да не засягат стоки, произведени в азиатската държава, какъвто именно е и iPhone.  

Тръмп обаче не е единственият, който може да навреди на бизнеса на Apple. От гиганта се опасяват, че ответните мерки срещу американската политика може да сринат позициите на марката в Китай за сметка на местните играчи Huawei и ZTE. 

В тази връзка Тим Кук се е срещал и с високопоставени членове от администрацията на Си Дзинпин. Опитите му да спаси положението провокираха Times да го нарече „най-добрият технологичен дипломат“. 

В настоящия списък с китайски стоки, които ще бъдат обложени с мита в САЩ, са и части, предназначени за потребителска електроника. Това означава, че производители на чипове в Америка ще трябва да плащат мита за собствените си стоки. 

Засега от Apple не са коментирали последните новини. 
Коментари: 0