Тръмп ограничава защитата, с която се ползват социалните мрежи

Според Twitter това ще застраши бъдещето на онлайн речта

Тръмп ограничава защитата, с която се ползват социалните мрежи

Снимка: БТА

1240 ~ 2 мин. четене

Президентът Доналд Тръмп заяви, че ще въведе законодателство, което може да отслаби закона, защитаващ интернет компаниите, включително Twitter и Facebook, в извънреден опит да регулира платформите на социалните мрежи, където той е подложен на критики.

Предлаганото законодателство е част от заповедта, която Тръмп подписа в четвъртък следобед, но която няма особена тежест освен предложението за промени във федералното законодателство, предава Reuters. Тръмп нападна Twitter, защото социалната мрежа алармира потребителите да имат едно наум за достоверността на неговите публикации и за първи път постави предупредителен етикет с призив за проверка на фактите.

Тръмп иска да „премахне или промени“ разпоредба на закон, известен като раздел 230, който защитава социалните медии от отговорност за съдържание, публикувано от техните потребители. Президентът на САЩ заяви, че генералният прокурор на САЩ Уилям Бар ще започне да изготвя незабавно промените в законодателството.

„Обаждаха ми се демократи, които искат да направят това, така че мисля, че е възможно да имате двупартийна ситуация“, заяви републиканският Тръмп, който се бори за втори президентски мандат.

Twitter нарече намеренията на Тръмп „реакционен и политизиран подход към забележителен закон“ и каза, че опитите за отслабване на раздел 230 ще „застрашат бъдещето на онлайн речта“. Говорителят на Google заяви, че поръчката ще навреди на икономиката на Америка", докато говорител на Facebook коментира, че това ще насърчи платформите да цензурират всичко, което може да обиди някого."

„Президентът се опитва да плаши и принуждава социалните медии да го оставят на мира и да не правят това, което Twitter му е направил току-що“, заяви Джак Балкин, преподавател по конституционно право от университета в Йейл.

Акциите на Twitter скочиха с над 4% в четвъртък. Facebook завърши с 1.6 % ръст, а компанията майка на Google – Alphabet – също приключи сесията леко нагоре.

Тръмп, който използва Twitter практически всеки ден, за да промотира политиките си и да обижда опонентите си, отдавна твърди без доказателства, че сайтът е предубеден в полза на демократите. Той и неговите привърженици са повдигнали едни и същи необосновани обвинения срещу Facebook.Подкрепи Economic.bg