Тръмп: ОПЕК може да компенсира санкциите срещу Иран

Според американския държавен глава бившият държавен секретар Джон Кери е направил лоша услуга на Техеран

Тръмп: ОПЕК може да компенсира санкциите срещу Иран

Снимка: Wikimedia

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) би могла чрез увеличаване на добива да компенсира решението на САЩ да не подновят облекченията, позволяващи на осем страни да купуват ирански петрол, без да бъдат санкционирани. Това написа американският президент Доналд Тръмп в Twitter.

„Саудитска Арабия и останалите държави ОПЕК ще направят повече от необходимото да компенсират разликата в доставките на петрол, след като срещу Иран вече са наложени пълните санкции. Иран получи МНОГО ЛОШ съвет от Джон Кери (бившият държавен секретар на САЩ) и хората, които му помогнаха да вкара САЩ в много лошото иранско ядрено споразумение“, написа Тръмп в социалната мрежа.

Днес американският държавен глава прекрати позволението Китай, Индия, Япония, Южна Корея, Тайван, Турция, Италия и Гърция да купуват ирански петрол без да бъдат обект на санкции от страна на САЩ. Още преди да бъде обявено решението доведе до покачване на цените на петролните фючърси. Турската лира пък поевтиня с 0.42% (към 18 ч. българско вре ме).

Китай днес обяви, че се противопоставя на едностранните санкции на САЩ срещу Иран. Говорителят на китайското външно министерството каза по време на брифинг, че двустранното сътрудничество на Китай с Иран е в съответствие със закона. Опозицията на Пекин срещу хода на Тръмп дойде, тъй като Китай е един от основните вносители на ирански петрол.
Коментари: 0