Тръмп пак разбуни пазарите след разговор с премиерa на Австралия

Доларът отслабва, златото се представя все по-добре

Тръмп пак разбуни пазарите след разговор с премиерa на Австралия
3749 ~ 3 мин. четене

Английската централна банка заяви, че инфлацията може би ще премине над 2% още този месец, но допълни, че икономиката има още слаби места, повече отколкото първоначално се считаше.

Управителят на институцията Марк Карни остави лихвите без промяна, но не отхвърли възможността да ги повиши преди да започнат преговорите за напускане на ЕС. Той допълни, че това ще е едва началото на един процес, както и че в него потребителските разходи и инвестициите вероятно ще намалеят.

Прогнозите на АЦБ за ръста на икономиката тази година са за повишение от 2% спрямо оценка през ноември за 1.4%. Очакванията за 2018 г. обаче са за повишение от 1.8%, а през 2019 г. за 1.7%, което е малко повече от прогнозите през ноември.

Доларът се представи смесено в четвъртък. Най-голямо движение имаше при британския паунд, който падна след предпазливите изказвания на АЦБ. Той обаче остава над подкрепата при 100-дневната пълзяща средна на 1.2467 и вероятно на сегашните нива ще се появят купувачи.

Австралийският долар се покачи вчера с 1% след силен резултат за търговския баланс. Той отчете 3.5 млрд. австралийски долара спрямо прогнози за 2 млрд. австралийски долара. Валутата проби върха за тази година и затвори над 0.76. Това движение помогна на двойката австралийски долар/новозеландски долар да се отдалечи от зоната на подкрепа при 1.04 и да приближи 200-дневната пълзяща средна.

Цената на облигациите в Европа се повиши

Цената на облигациите в Европа скочи след доброто търсене на аукциони в Испания и Франция. Същото се случи и с английските книжа при предпазливите коментари на АЦБ. В Америка облигациите останаха без промяна.

ОПЕК все още не е достигнал необходимото намаление на производството

Златото скочи до връх от 1225 долара, преди да настъпи спокойствие и да се върне на нивата от 1215 долара. Покачването се дължеше на слабостта на долара и търсене на сигурност сред политическата нестабилност. В сряда инвеститорите изляха 413 млн. долара в най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR. Това възстанови около половината от парите, които излязоха от фонда миналия месец.

Платината тества съпротивата при 1000 долара, а 200-дневната пълзяща средна може и да спре протичащото рали.

Петролът поевтиня, докато ОПЕК е намалил производството с 840 хил. барела на ден през миналия месец, което е изпълнение на 83% от съгласуваните количества преди 2 месеца във Виена. Въпреки усилията цената падна, защото Иран, Нигерия и Либия са увеличили производството, тъй като получиха разрешение за това. 

Общото производство на ОПЕК остава 550 хил. барела на ден, което е над целта предвидена в споразумението на 30 ноември. Като цяло картела е постигнал около 60% от необходимата редукция, за да се постигне баланс в предлагането.

Deutsche Bank с големи загуби

Като цяло американските акции по-скоро паднаха след движения в различни посоки, породени от поведението на Доналд Тръмп. Подходът на президента във външната политика и искрите, които прехвърчат в разговорите му със съюзници и търговски партньори, хвърлят сянка на несигурност над пазара.

Европейските индекси се понижиха, като начело на спада бяха акциите на Deutsche Bank. Те поевтиняха с 5.2%, най-голям спад за последните 4 месеца, след като банката отчете по-голяма от очакваното загуба през четвъртото тримесечие в размер на 1.9 млрд. евро. Резултатът се дължи на поемането на наказателни такси в размер на 1.6 млрд. евро.

Подкрепи Economic.bg