Тръмп: Преговорите с Китай продължават въпреки новите мита

Няма промяна на планираните за септември срещи, обясни америкаският президент

Тръмп: Преговорите с Китай продължават въпреки новите мита

Снимка: БТА

Търговските преговори между САЩ и Китай продължават през септември въпреки влезлите в сила от вчера нови мита върху вносни продукти от Китай на стойност 112 млрд. долара. Това заяви американският президент Доналд Тръмп пред репортери в Белия дом, предадоха световните медии. 

"Няма промяна в планираните за септември срещи", поясни Тръмп, който отново призова американските компании да намерят алтернативни доставчици извън Китай. Той написа вчера в Twitter, че целта му е да се намали американската зависимост от Китай. 

Влезлите в сила мита от 1-ви септември засягат важни потребителски стоки, сред които обувни принадлежности, смарт часовници, Bluetooth слушалки, дрехи, телевизори и други. Според различни проучвания тарифите ще струват на американците около 1000 долара годишно, а последният кръг от мита се очаква да засегне значителен брой потребителски стоки. 

Китай от своя страна също започна да налага допълнителни тарифи за някои стоки от САЩ за 75 млрд. долара.  Китайските власти въведоха и контрамита от 5% върху вноса на суров петрол. Това е първият път, в който суровината става обект на търговската война между двете държави.

Коментари: 0