Тръмп забрани на компаниите в САЩ да използват оборудване на Huawei

Включването на Huawei в черния списък ще направи трудно, ако не и невъзможно, да продава някои от продуктите си

Тръмп забрани на компаниите в САЩ да използват оборудване на Huawei

Снимка: БТА

1040 ~ 1 мин. четене

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, с която обявява извънредно положение за защита на телекомуникационните мрежи на САЩ от чуждестранни заплахи.

С указа се забранява на американски компании да използват телекомуникационно оборудване, произведено от компании, които могат да представляват заплаха за страната.

Заповедта забранява транзакции, които включват информационни и комуникационни технологии или услуги, проектирани, разработени, произведени или доставени от лица, притежавани, контролирани или подчинени на юрисдикция или насока на чуждестранен противник, когато търговският секретар установи, че дадена транзакция би представлявало заплаха за националната сигурност, се казва в изявление на Министерството на търговията.

При преценката дали участието на чужда компания е заплаха за националната сигурност, търговският секретар ще се консултира с главния прокурор; секретарите на Министерството на финансите, държавата, отбраната и вътрешната сигурност, търговски представител на САЩ; директорът на националното разузнаване, председателят на Федералната комисия по комуникациите и ръководителите на други подходящи агенции.

Това решение означава, че на Huawei ще бъде забранено да купува части и компоненти от американски компании без одобрението на правителството на САЩ Освен това включването на Huawei в черния списък ще направи трудно, ако не и невъзможно за китайския технологичен гигант да продава някои от продуктите си поради зависимостта си от доставчици от САЩ.

Коментари: 0