Пътят Превала – Бели мел – Монтана трябва да е готов до лятото

До юни месец 2018 г. пътят ще бъде в експлоатация

Пътят Превала – Бели мел – Монтана трябва да е готов до лятото
Ремонтът на третокласния път Превала – Бели мел – Монтана ще приключи до края на юни 2018 г. Ремонтираният участък е повече от 27 км и ще бъде пуснат в експлоатация през лятото на следващата година. Това обещаха зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов и областният управител на Монтана Росен Белчев, които инспектираха отсечката.

Сумата за ремонтни дейности е над 8 млн. лв., като те служат за подобряване на технико-експлоатационното състояние на пътната настилка, стабилизиране на банкетите, подобряване на отводняването, ремонт и почистване на пътните съоръжения. Целта на ремонта е да се осигури безопасното пътуване на хората. 

Пътят Превала – Бели мел – Монтана е един от най-старите на територията на Областно пътно управление Монтана. Изграден е преди повече от 60 години и обслужва 21 населени места, в общо 6 общини в областите Видин и Монтана. Това е и най-краткият път от Видин за София през Белоградчик, поемайки част от трафика от Дунав мост 2.Освен това трасето е с важно туристическо значение за Северозападна България и връзка с една от най-атрактивните туристически дестинации за България - Белоградчишките скали, а от там и за пещера „Магура“. Пътят е връзка и с важни исторически забележителности за Област Монтана - град Чипровци и Чипровския манастир.
Коментари: 0