Трети пореден ден на сила на долара

Златото продължава да отчита всеки ден загуби през тази седмица

Трети пореден ден на сила на долара
3608 ~ 2 мин. четене

Доларът нарасна за трети пореден ден в четвъртък, подкрепен от данни показали много по-силна икономика в САЩ отколкото се считаше, както и от силата на акциите, които се възползваха от подобрените настроения за търсене на рискови покупки. Други данни от САЩ показаха спад на първоначалните молби за помощи срещу безработица. Въпреки всичко докладите не промениха мнението, че Федералния резерв ще отложи повишението на лихвите заради скорошната паника на пазарите и спада на китайската икономика.

БВП за второто тримесечие в САЩ е нараснал с 3.7% на годишна база, което е далеч над 2.3% както беше първоначално отчетено. В допълнение, молбите за помощи срещу първоначална безработица са спаднали миналата седмица до 271 000. Междувременно коментарите от сряда на члена на Фед Уилям Дъдли, който намали шансовете за повишение на лихвите през септември, допълнително помогнаха за подобрение на настроенията. Инвеститорите продължиха да закриват последните позиции, които преди дни дадоха сила на еврото и йената.

В четвъртък, председателя на Фед-Канзас сити Естер Джордж подкрепи колегата си Дъдли и заяви пред Фокс Нюз, че трябва да се изчака и прецени подхода по затягане на лихвите заради разпродажбите на финансовите пазари и забавянето на китайската икономика.

Долар/йена достигна нива над 121 и се отдалечи допълнително от седем месечното дъно на 116.15. Еврото беше свалено на 1.12, което е доста под седем месечния връх от тази седмица на 1.1715.


 Златото продължава да отчита всеки ден загуби през тази седмица

Златото падна в четвъртък, тъй като силни данни за растежа на икономика и трудовия пазар в САЩ доведоха до ръст на акциите и долара. Несигурността обаче около времето на първото повишение на лихвите в САЩ ограничи загубите на метала. Спот цената късно вечерта беше 1122 долара за тройунция. Спадът на златото тази седмица почти напълно заличи печалбите от миналата.

Акциите и долара скочиха, след като стана ясно, че американската икономика е нараснала през второто тримесечие с 3.4% вместо както първоначално се считаше с 2.3%. В допълнение, молбите за помощи срещу първоначална безработица са намалели миналата седмица с повече от очакваното. Независимо от това представителите на Фед са предпазливи и в изказванията си не пропускат да споменат, че не е задължително бързо действие.

Жълтият метал е все още с ръст от почти 5% след юлското пет и половина годишно дъно на 1077 долара, но загуби около 4% след седем седмичния връх миналата седмица на 1168 долара като причината беше растежа на долара и другите активи.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Подкрепи Economic.bg