Три дни до старта на гласуването в „Кмет на годината“ 2020

Три дни до старта на гласуването в „Кмет на годината“ 2020

За осма поредна година Порталът на българските общини организира конкурса „Кмет на годината“. Тазгодишното събитие ще се проведе на 30 октомври и както всеки път ще предостави възможност гражданите да изберат своя градоначалник. Победителите от националното онлайн допитване, което ще бъде стартирано в четвъртък, 15 октомври, ще бъдат обявени на тържествена церемония, която ще се излъчва и в ефира на БНТ 1 същата вечер.

„Кмет на годината“ е събитие, което вече близо десетилетие оценява обективно работата на българските кметове и награждава тези, които през годината са работили в най-голяма степен за своите граждани. Чрез платформата за онлайн гласуване граждани получават възможност да дадат директно оценката си за работата на местната власт.

Предвид нетипичната обстановка, породена от коронавирусната епидемия, организаторите от Портала на българските общини KMETA.BG са направили промени в категориите, за които може да се гласува. Те са разпределени в три раздела - малка община (с под 20 000 жители), средна (с население между 20 000 и 50 000 жители) и голяма (с население над 50 000 жители).

Гласувайте и изберете най-успешните кметове на 2020 г. на платформата kmetnagodinata.bg.

Категории:

Кмет на годината - Приз за цялостна работа във всички сфери на ръководената от кмета местна администрация през 2020 г.

Кмет на гражданите - Приз за кмет, който е най-близо до гражданите с приемните си дни, с отчет през социални мрежи и седмични или месечни брифинги за свършеното, за най-бърза реакция на проблемите на хората и решаването им.

Smart City - Приз за общините, използващи умни технологии, умни светофари, смарт системи в градския транспорт, наличие на ново и добре изградено видеонаблюдение, улично и парково осветление, свободни зони за ползване на интернет в населените места, специално създадени мобилни приложения, дигитални карти, добри предпоставки за развитие на бизнес, достъп до електронни услуги, развитие на e-община, умни и подземни контейнери.

Демографска политика и инвитро програми - Все повече общини в страната подкрепят финансово семейства с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от донорски процедури. И все повече бебета се раждат благодарение тази значима подкрепа. Много от общините дават и финансова помощ при раждането на първо, второ или трето дете – в различни размери и при различни условия. Призът е и за кметовете, които подкрепят здравеопазването в родилните и детските отделения.

Спорт и младежки политики - Много общински инициативи насърчават младите хора в България да спортуват, да участват в обществени дейности, да творят, да изявяват своите специални дарби. Колко често вашата община организира спортни събития и състезания? Има ли открити площадки, паркове и зали за спорт? Организират ли се младежки обмени, конкурси, презентации, стажове, възможности за професионална реализация, пространства за споделяне на идеи, за дискусии и творчество? Дайте отговор, като подкрепите кмета си в тази категория!

Градска среда - Изграждане и поддържане на паркове, осветление, детски площадки, зелени площи, инфраструктура, обществен транспорт, обществени пространства - пешеходни зони, места за спорт и отдих, визия и устойчиви материали. Дайте оценка за това доколко средата около вас ви кара да се чувствате уютно и ви провокира да прекарвате време навън. Има ли публични пространства, с които се гордеете, и искате всеки да разбере за тях? Успешно ли общината управлява територията си?

Инвестиции в образователна инфраструктура - Наградата е за кметове на общини, които изграждат нови детски градини и училища, извършват ремонти и реконструкции на учебните заведения, модернизират и благоустрояват пространствата и дворовете.

Социални мерки по време на епидемия - В месеците на извънредното положение, а и след това много общини подкрепиха гражданите си в неравностойно положение чрез различни социални програми - покупка на храна за самотни възрастни хора, топъл обяд, пазаруване на необходими стоки, помощи и пакети. Общините прилагаха изцяло наложените от държавата изисквания и направиха редица финансови отстъпки по време на изолацията, за да подпомогнат бизнеса и гражданите. Наградата в тази категория е за кметовете, които осигуриха спокойствие, сигурност и помощ за своите граждани, поставени в най-рискова и неблагоприятна ситуация.

Коментари: 0