Тристранката не постигна съгласие за увеличението на заплатите в администрацията

Тристранката не постигна съгласие за увеличението на заплатите в администрацията

Снимка: Красимир Свраков

4736 ~ 2 мин. четене

На днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), което се проведе онлайн, работодатели, синдикати и управляващи не постигнаха съгласие за увеличаването на заплатите в държавната администрацията. Πocтaнoвлeниeтo пpeдвиждa пoвишeния в 34 aдминиcтpaции зapaди paбoтaтa им нa „пъpвa линия“ cpeщy ĸopoнaвиpyca. B cпиcъĸa ca бaceйнoвa диpeĸция, cтpoитeлeн ĸoнтpoл, Aгeнция пo copтoизпитвaнe, aпpoбaция и ceмeĸoнтpoл.

Работодателските организации не подкрепят проекта. КНСБ се въздържа от подкрепа на предложението. КТ „Подкрепа“ също се въздържат от подкрепа, правят също така предложение за включване и на други администрации в списъка с администрациите, чиито служители получават увеличение на заплатите, съобщават от Министерския съвет.

В другата си точка от дневния ред социалните партньори обсъдиха и проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Наредба за стандартите за заплащане на труда на служителите, осъществяващи дейности по предоставяне на социални услуги, които се финансират от държавния бюджет, внесен от министъра на труда и социалната политика.

Наредбата е в изпълнение на Закона за социалните услуги (ЗСУ) и е част от цялостната реформа на сектора в областта на социалните услуги. Предвижда се да влезе в сила от 2022 г. и с нея се създават по-благоприятни условия за заплащане на труда на служителите, осъществяващи дейности по предоставяне на социални услуги, което е предпоставка за постигане на една от основните цели на ЗСУ, а именно – гарантиране на качество и ефективност на социалните услуги. Данните сочат, че около 80% от служителите са с висше образование, но заплащането на труда им трайно изостава, в тази връзка се наблюдава изтичане на специалисти.  С Наредбата се регламентират минималните размери на индивидуалните основни месечни възнаграждения за всяка от групите длъжности в процентно съотношение спрямо минималната месечна работна заплата за страната, както и за всяка от социалните услуги съгласно ЗСУ, в това число и при намалено работно време.

И по тази точка обаче социалните партньори не постигнаха съгласие. Синдикалните организации изцяло подкрепят Наредбата, а работодателските организации не изразяват подкрепа.

НСТС обсъди и плановете за действие за изпълнение на Националното тристранно споразумение на съответните министерства с оглед на компетентността им в отделните раздели на Споразумението. Участие в дискусията взеха представители съответно на министерствата на: финансите, икономиката, енергетиката, труда и социалната политика и образованието и науката. Социалните партньори изразиха становища и представиха бележки и предложения.

Подкрепи Economic.bg