Тристранката подкрепи пенсионерите да са над прага на бедност

Социалните партньори с голямо единодушие одобриха и цялостното предложение на служебния кабинет за актуализация на бюджета

Тристранката подкрепи пенсионерите да са над прага на бедност

Снимка: БТА

2594 ~ 3 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Бюджет 2021

Социалните партньори в Тристранния съвет се разбраха за предложената от служебното правителство актуализация на бюджета с малки промени. В нея са заложени близо 600 млн. лв. за преизчисляване на пенсиите, така че те да бъдат над линията на бедност (369 лв. за 2021 г.) и допълнителни социални помощи, както и разходи в случай на „тежка COVID криза по подобие на тази от есента на 2020 г.“, когато заболелите на ден стигнаха до 5 хил. души.

Финансовият министър Асен Василев коментира, че заложеният ръст на приходите в размер на около 2 млрд. лв. през тази година е напълно реален. Припомняме, че от ГЕРБ го посочиха като твърде оптимистичен.

Истината е, че досега голяма част от тези приходи вече са реализирани“, заяви Василев.

Припомняме, че с актуализацията на бюджета се намалява бюджетния дефицит с 0.5 пр. пункта, въпреки че е заложено преизчисляване на пенсиите в посока нагоре и увеличение по бюджетите на почти всяко министерство. Това се дължи на по-добрата събираемост от страна на Националната агенция по приходите и Агенция „Митници“. Общо е предвидено увеличаване на разходите с 1.8 млрд. лв. при 2 млрд. лв. повишение на приходите.

По време на срещата КНСБ и работодателите изразиха позиция пред финансовия министър за увеличение на квотата за ваучерите за храна – с около 40 млн. лв. Предложение е направено и за публичния транспорт, „който не спря да вози нито в София, нито в големите градове без значение колко пътници се возят в него“, каза Пламен Димитров. Предложението е за 50 млн. лв. за публичния транспорт, а финансовият министър е с „позитивна нагласа“, по думите на Димитров. Министърът обаче не коментира предложението.

Българската стопанска камара (БСК) изразява подкрепа за увеличението на пенсиите, като обаче посочва, че липсва ясна визия на политическите партии по отношение на актуализиране на размера на пенсиите, което създава несигурност. От БСК уточняват, че според тях е по-редно подобно увеличение да бъде прието с бюджета за 2022 г. – идея, която лансираха и от „Има такъв народ“. Работодателите предлагат и увеличението на пенсиите да бъде с по-малък темп, като вместо да се вдига коефициентът за стаж от 1.2 на 1.35 пункта, това може да стане плавно – от 1.2 на 1.25 през 2022 г. и на 1.3 през 2023 г.

Бюджетът на НЗОК

Финансовият министър е отказал предложението на управителя на НЗОК проф. Петър Салчев за увеличение с 13 млн. лв. на разходите за здравната каса. Исканите допълнителни средства са главно за административни разходи, в това число – 3 млн. лв. за част от функциите на Агенцията за социално подпомагане и 10 млн. лв. за 10-те лв. към лекарите, които ваксинират срещу COVID-19. В крайна сметка се е стигнало до решението НЗОК да не поема тези функции, а 5 млн. лв. за неосигурените лица, които се ваксинират, да бъдат прехвърлени от здравното министерство.

Проф. Салчев коментира и актуализацията на бюджета, като заяви, че тя е изготвена за средно тежка вълна.

Дано да случим на здравен министър, който да засили ваксинацията, защото това, което чуваме е, че „Делта“ вариантът покосява млади и неваксинирани“, заяви управителят на НЗОК.

Подкрепи Economic.bg