Пандемията сви значително отработените часове в ЕС

Най-високият спад е регистриран в Гърция, Испания и Португалия, показват данните на Eurostat

Пандемията сви значително отработените часове в ЕС

Снимка: Pixabay

312 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

През 2020 г. броят на реално отработените часове в ЕС е намалял с 12% в сравнение с предходната година. Това показват данните на европейската статистическа служба Eurostat за основната работа на гражданите в Блока. От там посочват, че този спад може да се обясни с мерките, предприети в отговор на пандемията от COVID-19, които накараха стотици хора да бъдат в платен и неплатен отпуск. В резултат на това отработените часове са значително по-малко.

Докладът показва още, че на национално ниво се наблюдава спад в отработените часове във всички държави членки. Най-високият спад е регистриран в Гърция (-19.7%), Испания (-19.5%), Португалия и Италия (и двете с -19%), а България се нарежда на 16-та позиция с около 10% понижение.

Страните от ЕС, в които се наблюдава лека промяна в отработените часове (с намаление под 5%), са Финландия (-4.4%), Дания и Люксембург (и двете с -4.1%) и Холандия (-3.2%).

Необикновена слаба работна активност

Общо за ЕС 26.9 милиона заети са съобщили, че са работили по-малко от обичайното си работно време през 2020 г. Това в сравнение с 24.4 милиона заети лица работещи по-малко от обичайното им работно време през 2019 г.

Основната причина за увеличаването на броя на хората, работещи по-малко часове от обикновено през 2020 г., беше временното съкращаване: броят на временните съкращения се увеличи от 0.5 милиона през 2019 г. на 3.9 милиона през 2020 г. В допълнение, 5.8 милиона души са работили по-малко часове от обикновено по други причини (включващи родителски и специален отпуск, образование и обучение) през 2020 г. спрямо 4.7 милиона през 2019 г.

През същия период броят на хората, които са работили повече от обичайните си часове е намалял, независимо от причината да работят повече. Броят на хората, които работят извънредно е намалял от 7.3 милиона през 2019 г. на 5.8 милиона през 2020 г. Броят на тези, които са работили повече поради променливи часове, е спаднал с 1 милион до 4.7 милиона, а броят на тези, които са работили повече по други причини, е намалял с 0.5 милиона до 2.3 милиона.

Подкрепи Economic.bg