Trust Bank е първата жертва на кризата с руската рубла

Трезорът е известен с високите си лихви и Брус Уилис като рекламно лице

Trust Bank е първата жертва на кризата с руската рубла
Валутната и икономическа криза в Русия вече взе своята най-голяма засега банкова жертва, след като Централната банка на страната заяви днес, че ще спасява частния кредитор Trust Bank.

Банката Trust Bank, известна със своя мащабна рекламна кампания, която включваше холивудската звезда Брус Уилис, е 16-ата по големина финансова институция в Русия според привлечените частни депозити и на 28-о място според притежаваните от нея активи, съобщава БНР.Днес Руската централна банка (РЦБ) обяви, че Бордът на директорите е одобрил план, според който Агенцията за гарантиране на депозитите трябва да действа като временен управител на Trust Bank.
Банката ще получи 30 млрд. рубли (около 532 млн. долара) под формата на кредит от РЦБ в подкрепа на нейната ликвидност и като част от официална спасителна програма, която да даде възможност на Trust Bank да продължи своите операции.

Частната банка е най-активна в Москва и други големи градове, предлагайки доста висока лихва по депозитите и лесни потребителски кредити. В момента банката предлага до 21% годишна лихва върху сметки в рубли и до 8% по депозитите в чуждестранна валута.

До този момент Trust Bank просперираше благодарение на силния растеж на потребителските разходи. Но със спирането на руския икономически растеж през настоящата година и очакваното свиване на БВП през 2015-а година солидното забавяне на потребителските разходи доведе до повишаване на обема на необслужваните кредити в цялата банкова система на страната и до застой в потребителското кредитиране. Именно това доведе и до първата жертва на настоящата икономическа и финансова криза в Русия в лицето на Trust Bank.
Коментари: 0