Църквата почита днес Св. Иван Рилски

Храмов празник отбелязва Рилският манастир

Църквата почита днес Св. Иван Рилски
Днес Българската православна църква отбелязва Успение на Свети Иван Рилски - Чудотворец. Той е създател на най-големия български манастир - Рилския.

Преподобният Иван Рилски е роден около 876 г. в с. Скрино в Осоговската планина. Живял е по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър - време на широко разпространение на християнството в пределите на България. Като юноша той копнее да се посвети в служба на Бога, напуска родното си място и постъпва в манастир. След като приема монашеството напуска манастира и се скита на много места. Накрая се установява в Рила и основава Рилския манастир. В края на живота си светецът се отдава на уединение в молитви Богу. Умира през 946 г. и е погребан в малката манастирска църква на Светата Рилска обител.

Иван Рилски се слави като небесен покровител на българския народ и родоначалник на  българското отшелничество.

Дните му минават в пост и молитва. Прочул се е и като лечител.

Славата му се разнася надалеч и българският цар Петър I изминава 440 км от столицата Велики Преслав до Рила, за да се срещне с него. Монахът обаче не се запознава с владетеля поради смирение. Приема плодовете, но не и златото, и само се покланя отдалеч. Канонизиран е от църквата ни около 980 година.

След смъртта му е почитан като общобългарски светец, но славата му се разнася по целия Балкански полуостров. Всяка година на 18 август Рилският манастир отбелязва своя храмов празник. 
Коментари: 0