Цените на никела достигнаха петгодишен връх

Заради планирана забрана на износа от Индонезия от 2020 г.

Цените на никела достигнаха петгодишен връх

Снимка: Wikipedia

Цените на никела се покачиха с около 4% до петгодишен връх в понеделник, след като правителството на Индонезия обяви, че ще забрани износа на никелова руда от 1 януари 2020 г.

Според ал-Джазира, ходът на индонезийското правителство идва две години по-рано от очакваното, тъй като Джакарта има за цел да изгради местната никелова индустрия.

Никелът се изкачи до петгодишен връх от 18 785 долара на Лондонската борса за метали след обявяването на забраната. Металът обикновено се използва за производство на акумулаторни батерии, неръждаема стомана и устойчиви на корозия сплави.

Бамбанг Тато Арионо, директор в министерството за въглища и минерали в Индонезия, каза пред репортери, че забраната се прилага за всички класове никелова руда и че всички износители трябва да анулират договори, датирани от началото на новата година.

"Вече сме изнесли 38 милиона тона до юли тази година", каза Бамбанг по време на пресконференция в понеделник, предаде Jakarta Post. "При тази скорост би трябвало да мислим за резервите си, особено ако продължаваме да издаваме разрешителни за износ."

По-голямата част от износа на никел от Индонезия отива в Китай, където се преработва в по-евтина алтернатива на никеловия чугун, според Financial Times.

Този ход ще създаде пропаст на пазара на никел от 100,00 тона годишно, каза за FT Колин Хамилтън, управляващ директор в BMO Capital Markets. "Това отрязва един от основните източници на суровина за китайската никелова чугунена индустрия."

Анализаторите на Goldman Sachs прогнозират, че забраната за износ може да увеличи цената с още 7% до 20 000 долара за тон до края на годината, посочва FT.
Коментари: 0