Бисер Петков: Очаква се сериозен недостиг на кадри със средно образование

Министърът обясни, че в момента се подготвя нова Стратегия за заетостта

Бисер Петков: Очаква се сериозен недостиг на кадри със средно образование

Снимка: Economic.bg/Архив

Очаква се сериозен недостиг на работна сила, особено на квалифицирани кадри със средно образование. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в Сливен, предаде "Фокус". 

По думите му безработицата намалява заради икономическия подем до 4,2%, но демографското развитие, което не е благоприятно поради застаряване на населението, изисква нови мерки на пазара на труда. 

Социалният министър посочи, че се работи върху нова Стратегия по заетостта, в която ще се обърне специално внимание на активизирането на онези, които в момента са незаинтересовани в търсенето на работа, както и предприемане на мерки за компенсиране на очертаващия се недостиг на квалифицирана работна ръка. 

"Стратегията все още не е готова. В момента се изслушват и големите работодатели, за да се чуе и тяхното мнение какво трябва да се направи на пазара на труда, за да се задоволи нарастващото търсене на квалифицирана работна ръка", обясни Петков.

Той подчерта, че качеството на работната сила ще се подсили чрез обучение и придобиване на нови квалификации, включително и със средства от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". 
Коментари: 0