ЦЕРН търси български стажанти

Младежите ще получават заплата около 2000 швейцарски франка месечно

ЦЕРН търси български стажанти
5308 ~ 2 мин. четене

Български студенти в областта на физиката, техническите науки и информационните технологии могат да започнат стаж в ЦЕРН от 4 до 12 месеца. Това съобщи ръководителят на нашите учени в ядрената организация доц. Леандър Литов, цитиран от "Преса". 

Изискванията са младежите да имат завършен поне трети курс, да владеят перфектен английски език, а бонус за кандидатурата им е ако говорят френски.

"Всяка година приемаме около 1000 практиканти от различните държави членки на ЦЕРН. За България няма точно определена квота. Всичко зависи от броя и качеството на кандидатурите. Миналата година приехме петима студенти“, обясни Литов. За труда си младежите ще получават възнаграждение - около 2000 швейцарски франка месечно (3660 лв. - б.р).

Сумата е висока за българските стандарти, но заради високите цени в Женева тя стига само за да осигури основните нужди на бъдещите висшисти - квартира, храна и минимално количество джобни пари. За одобрените кандидати ЦЕРН осигурява средства за полет от/до България.

Право на практика в научната структура имат и редовно зачислени към университет или институт на БАН докторанти, които правят аспирантура по техническа дисциплина. Кандидатите да трупат стаж и знания в дома на Големия адронен колайдер могат да кандидатстват през уебсайта на организацията, обясни доц. Литов. Там подробно са разписани крайните срокове и изискванията за всяка програма.

Около 100 са българските учени, които в момента работят в ЦЕРН. Част от тях са на постоянен трудов договор. Други - най-често професори от Софийския университет и Института за ядрени изследвания на БАН, редовно пътуват до Женева, но се трудят на проектен принцип, а през останалото време се занимават с изследователска и преподавателска работа у нас.

Коментари: 0