ЦИК направи първа стъпка към въвеждане на машинното гласуване

Комисията пусна обществена поръчка за консултант и е готова да плати 12 500 лв. за тази услуга

ЦИК направи първа стъпка към въвеждане на машинното гласуване

Снимка: Economic.bg/Архив

След няколко загубени дела и две години време Централната избирателна комисия (ЦИК) най-после предприе стъпки за въвеждане на машинно гласуване в България. Изискването, прието с промените в Изборния кодекс през 2016 г., е машинното гласуване да бъде достъпно за избирателите до евроизборите през май 2019 г.

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви днес обществена поръчка за извършване на пазарно проучване, анализ и консултиране за прогнозата цена за оборудването, необходимо за машинното гласуване. Прогнозната ѝ стойност е до 12 500 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение е не повече от 2 месеца след подписването на договор с избрания изпълнител.

Избраната да изпълни поръчката фирма трябва да даде на Комисията информация за машинното гласуване в различните държави, включително каква е цената на устройствата, колко струва организирането на целия процес по гласуване с тези машини. Впоследствие изпълнителят трябва да представи прогнозна стойност колко трябва да плати България за такова оборудване.

Комисията планира да произведе, купи или да наеме не по-малко от 12 500 специализирани устройства за машинно гласуване. Ще бъде осигурено и логистично обезпечаване на специализираните устройства до секционните избирателни комисии в страната и чужбина.

От ЦИК посочват, че планират да осигурят възможност за машинно гласуване от началото на 2019 г.
Коментари: 0