Ципрас отказва коалиция с опозицията

Излизането от еврозоната би било икономическа катастрофа, заяви премиерът в оставка

Ципрас отказва коалиция с опозицията
184 ~ 1 мин. четене

Гръцкият премиер в оставка Алексис Ципрас обяви, че няма да влиза в коалиция с основните опозиционни партии в центъра и център-дясно, дори  и подкрепата да му бъде нужна, за да управлява.

„Няма да ставам премиер в коалиционно правителство с Нова демокрация, ПАСОК или Потами. Смятам, че и трите партии по същество са изразители на старата политическа система“, заяви Ципрас в интервю за телевизия Алфа.

Премиерът в оставка обясни, че ако спечели изборите би приел облекчаване на дълга на страната, без отписване на задължения. Той се обяви за по-дълги периоди на плащане на дълга и по-ниски лихвени проценти, след като страната си е осигурила нова спасителна програма.

По думите му вземането на решение за финансовата помощ за Гърция е било трудно, но необходимо. "Излизането от еврозоната би било икономическа катастрофа", допълни той.

Ципрас каза още, че е приел споразуменито, за да спести евентуално рухване на гръцките банки и може би граждански размирици, в случай че Гърция би била принудена да излезе от еврозоната.

Гръцкият премиер коментира и оставката на бившия финансов министър Янис Варуфакис. „Варуфакис говореше и кредиторите не му обръщаха внимание. Бяха изключили. Той беше изгубил доверието на своите събеседници“, категоричен е премиерът в оставка.

Подкрепи Economic.bg