Цветанов: Борисов знаеше за сделката с ДПС за преференциите

Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ, ако ГЕРБ не са подкрепили ДПС, щял да се провали парламентарният ден

Цветанов: Борисов знаеше за сделката с ДПС за преференциите
3920 ~ 2 мин. четене
Винаги информирам председателя на партията, когато се взима сложно решени. За да знае какво се случва. Така председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов отговори на въпроса дали е информирал министър-председателя за гласуването от миналата седмица, с което ГЕРБ подкрепи искането на ДПС за многократно вдигане на прага на преференциите.

Пред bTV Цветанов каза още, че в деня на гласуването е действал както трябва и ако депутатите от ГЕРБ не са подкрепили предложението на ДПС „нямаше да имаме парламентарен ден, щеше да има силна конфронтация, нямаше да работи ефективно парламента и щяхме да създаваме допълнителни фалшиви новини“.

Според Цветанов виновни за всичко са БСП, които решиха да не влизат в парламента. Той обясни, че управляващото мнозинство разполага само със 122-ма депутати, и ако БСП откажат да подпомагат кворума, както го правиха вече две години, народните представители на ГЕРБ и „Патриотите“ нон-стоп трябва да са в НС и да загърбят международната си дейност.

Цветанов на няколко пъти повтори, че ГЕРБ са не само за по-нисък праг за преференциите, но и за въвеждане на мажоритарно гласуване. „Но в политиката не винаги това, което ти харесва, може да го направиш“, каза той. „Правят се много компромиси както в живота, така и в политиката. Това е изкуство - да постигнеш баланс“, добави Цветанов.

Припомняме, че по време на гласуването премиерът Бойко Борисов беше на конференция в Мюнхен. От там той коментира, че не се бърка в работата на парламентарната група и оставя решението за преференциите на депутатите. Когато се върна в България обаче премиерът свика ръководството на партията и нареди да се върне по-ниския праг за преференциите. И въпреки че всички депутат от ГЕРБ се съгласиха с него, оказа се, че това няма как да стане, тъй като предишните промени още не са обнародвани в Държавен вестник а президентът Румен Радев още не е решил дали ще го подпише или ще наложи вето.

Освен това не е ясно дали ГЕРБ ще получат отново подкрепа от ДПС. БСП обявиха, че няма да влизат в зала.
Подкрепи Economic.bg