ТПТИ – заплаха или възможност за България

Публичен дебат осветли поляризираните мнения по темата

ТПТИ – заплаха или възможност за България
3890 ~ 3 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

„Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ ще бъде най-голямото търговско споразумение в световната история.“ С тези думи българският евродепутат Светослав Малинов откри организирания от него публичен дебат, посветен на споразумението. Събитието събра представители на различни социални групи – политици, бизнесмени, неправителствени организации, журналисти и активни граждани и бе предавано на живо на интернет страницата на Европейския парламент (ЕП), предаде репортер на Economic.bg.

По време на дискусията бяха изказани различни позиции За и Против споразумението, бяха посочени приликите и разликите между американския и европейския пазар, както и техните регулативни системи.

Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ) наблегна на възможностите за българския бизнес, които би създало отпадането на тарифните и нетарифни ограничения в търговията със САЩ. Тя изтъкна позитиви като интензифицирането на търговския обмен между двете държави и възможността за предлагане на стоки и услуги от все повече български фирми на огромния американски пазар. Сред очакваните ползи са повишаване конкурентоспособността на българските предприятия, повишаване на БВП и изграждане на една по-модерна и високотехнологична икономика.     

Споразумението все още е на етап преговори, така че все още нищо не е решено окончателно. То се обсъжда в цели 15 комисии на ЕП и едва когато всички се произнесат, ще бъде подложено на гласуване. Споразумението е от смесен тип – т.е. след подписването му трябва да бъде ратифицирано от САЩ, ЕС и поотделно от всяка държава-членка.

Най-дискусионната част от него остава механизмът за уреждане на спорове между инвеститори и държави, който предвижда създаването на специални арбитражи (т.нар. ISDS) и дава възможност на големите компании да съдят държавите. Някои виждат въпросния механизъм като форма на корпоративен шантаж, който директно засяга суверенитета на националните държави в рамките на ЕС. Има съмнения, че чрез него ще бъдат занижени високите европейски стандарти за качество на продукцията и това ще ощети както потребителите, така и малките и средни предприятия.

Подобни опасения бяха изказани и по време на дебата. Георг Тупарев от партия „Зелените“ наблегна на опасността от навлизането на европейския пазар на множество забранени ГМО продукти, други изказаха опасения, че споразумението би улеснило и легитимирало фракинга. Според Тупарев дебатът в Европа е твърде политизиран, а трябва да се наблегне на експертните мнения и оценки, най-вече в областта на земеделието, транспорта и фармацията, където европейските и американски стандарти са твърде различни.

Експертът в областта на инвестициите и участник в редица граждански инициативи Кирил Петков разгледа споразумението от гледна точка на бизнеса. Според него то едва ли ще даде специални правомощия на корпорациите, които така или иначе от години успешно оперират на европейския пазар. Петков изтъкна важността на въпроса кого всъщност обслужва ТТПИ – големите или малките компании. Според него споразумението ще засили конкурентоспособността и ще бъде от полза и за едните, и за другите, а единствените потърпевши ще бъдат фирмите, разчитащи на протекционистки практики. Той също подчерта позитивите за българския бизнес, но изтъкна и рискове като навлизането на забранените до момента ГМО и някои видове опасни пестициди.

Дебатът завърши с дискусия между организаторите и гостите на събитието. Бяха зададени множество въпроси, както от присъстващите в залата, така и от потребители в интернет.  

Предвижда се още един подобен дебат към края на годината, който да наблегне на експертните мнения и спорната роля на ISDS арбитражите. Дотогава се очаква да изтече и допълнителна информация за конкретните клаузи на споразумението.   

Коментари: 0