Турция премахва PCR тестовете за ваксинирани български туристи

Единственото изискване е да са минали поне 14 дни след втората доза

Турция премахва PCR тестовете за ваксинирани български туристи

Снимка: Pixabay

13972 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Турция и България ще признават взаимно ваксинационните си сертификати при пътуване между двете страни, съобщи турската Anadolu Agency. Българските граждани с ваксинационен сертификат ще могат да влизат в Турция без PCR тест или задължителна карантина, но най малко 14 дни след получаването на втората доза.

Българите на възраст под 18 години ще могат да пътуват заедно със семействата си, които притежават ваксинационни сертификати, като освобождаването от документ за отрицателен COVID тест и карантина ще бъде приложено и спрямо тях.

Според кабинета на губернатора в северозападната провинция Одрин, Турция и България са представили своите условия за взаимно изключение от теста COVID-19.

„От 28 май 2021 г. нашите граждани ще могат да пътуват до България, без да подават PCR тест и / или заявление за карантина, ако притежават сертификати за имунитет / ваксина срещу COVID-19 (ваксини Sinovac и Pfizer / Biontech) от компетентни органи в Турция“, се казва в писменото изявление на турското ведомство.

Официално съобщение от българското външно министерство липсва.

Припомняме, че властите в Одрин се опитват да облекчат ограниченията за движение между двете страни от месеци, тъй като българите са ключова част за търговията в града. След седмици на преговори миналата седмица влизането в Турция бе улеснено с поставянето на пунктове за бързи PCR тестове на ГКПП Капъкуле. Това се случва и в навечерието на активния летен сезон.

Коментари: 0