Турция ще купи още противоракетни системи С-400 от Русия

Президентът Реджеп Ердоган заяви, че няма друг избор, след като САЩ са отказали да му продадат системата Patriot

Турция ще купи още противоракетни системи С-400 от Русия

Снимка: БТА

956 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Анкара планира да закупи допълнителни системи за противовъздушна отбрана С-400 от Москва, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в интервю за CBS.

На въпрос на журналиста дали Турция планира да закупи още такива системи С-400, турският лидер каза:

В бъдеще никой няма да може да се намесва какви отбранителни системи купуваме, от коя държава и на кое ниво. Никой няма да може да се меси в това. Само ние бихме могли да вземаме такива решения. Разбира се, да, ние ще купим С-400“, каза Ердоган.

„Обясних всичко на американския президент Джо Байдън. Взехме решение да закупим самолети F-35 и платихме 1.4 млрд. долара“, каза той и добави, че Анкара „все още не е получила F-35“.

Ние също поискахме да ни продадат Patriot (американската система за противовъздушна отбрана – бел. ред.), но ни беше отказано“, отбеляза Ердоган. „Вие не ми давате патриотите, така че вероятно ще купя отбранителни системи от други страни. Никой не може да се намеси в това.“

Турският лидер изрази своята сигурност, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг са съгласни с неговата позиция.

На въпроса дали САЩ ще могат да се доверят на Турция след това, Ердоган отговори: „Ето какво казвам в отговор: извинете, кой ще сподели рисковете по отношение на външната сигурност? Как трябва да вземем необходимите мерки на фона на рисковете за сигурността? Трябва ли да очакваме доставките на отбранителни системи от държави, които отказват да ни ги предоставят?“.

Подкрепи Economic.bg