Туристи от Балканите компенсират спада на руснаци и украинци

Договаря се увеличаване на чартърните програми, обяви Николина Ангелкова

Туристи от Балканите компенсират спада на руснаци и украинци

„Започнали сме срещи с туроператорите, които имат чартърни програми и заедно търсим варианти за увеличаване броя на ранните записвания на туристи“ - това съобщи днес във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя обясни още, че се работи на високи обороти за противодействие на тенденцията за спад на туристите от традиционни пазари като Русия и Украйна, както за 2015 г., така и в дългосрочен план - до 2016 г.

„Активно ще работим за привличане на допълнителен туристически поток от съседните на България държави, така че да може да се компенсира от части спада от Русия и Украйна“, каза министър Ангелкова. 

Тя съобщи, че в периода януари-ноември 2014 г. има спад на руските туристи с 3,2% и с 8,2% на тези от Украйна. Лек спад се наблюдава и при туристите от Великобритания и Германия - в рамките на около 0,5%. 

„Трябва бързо да противодействаме на тези данни и да не позволяваме те да се превърнат в дългосрочна тенденция“, обясни Николина Ангелкова. Предприети са и мерки за облекчаване на процедурите за издаване на туристически визи с Русия и Украйна. 

По думите й, по този въпрос се работи в тясна координация с Министерството на външните работи, както и в посока уеднаквяване на процедурите в консулските отдели и в изнесените визови центрове. За другите две страни решението е масирана реклама, участие в специализирани изложения и активна работа с туроператорите и турагентите.

„Един от основните проблеми в туризма е липсата на кадрово обезпечаване и недостатъчно добра инфраструктура“, каза министър Ангелкова. В момента се проучва възможността курортите да бъдат бенефициенти по някои оперативни програми, но това е пряко свързано с установяването на юридическия им статут. Тя добави, че проблемите, касаещи инфраструктурата ще бъдат обсъждани с ресорните министерства и подчерта, че министрите се отнасят с голямо разбиране към тях и  търсят най-бързото им решение.

Коментари: 0