Турската лира е в режим на свободно падане

Валутата постави нов антирекорд, като се обезцени с още 1% днес

Турската лира е в режим на свободно падане
5164 ~ 3 мин. четене

Турската лира днес потъна с още 1%, достигайки пореден антирекорд – 9.62 за долар. От началото на септември местната валута не спира да се обезценява, но интервенцията на президента Реджеп Ердоган в паричната политика на страната влоши нещата в последните дни.

В противоречие на всяка логика и под натиск от Ердоган централната банка вчера намали основната лихва с 200 базисни пункта (2 пр. пункта). Тези действия идват на фона на нарастваща инфлация в страната и именно заради това той бе определен като „безразсъден“ от икономисти и опозиционни депутати. Но така реално се угажда на президента, който е „враг“ на високите лихви и смята, че свалянето на ставката ще стимулира турците да взимат заеми и да подкрепят икономическия растеж.

Централната банка понижи лихвата си по репо сделки до 16%. Това следва изненадващото намаление със 100 базисни пункта през септември, което отдели Турция от останалия свят, в който повечето други страни затягат кредитирането.

Една от най-зле представящите се валути на развиващите се пазари през последните години е именно лирата. Валутата се понижи с 3.4% вчера след изненадващо намаление на лихвите, а от началото на годината досега тя се е обезценила с повече от 30% спрямо долара. Всичко това подкрепя инфлацията в страната, която е близо 20% и подкопава доходите и стандарта на живот на турците.

Лидерът на основната турска опозиционна Народна републиканска партия (CHP) Кемал Кълъчдароглу сравни намаляването на лихвите с „предателство към страната“, поръчано от Ердоган.

Президентът настоя за парично облекчаване с цел стимулиране на кредитирането, износа и работните места, въпреки че повечето икономисти твърдят, че това ще има обратен ефект предвид рязкото обезценяване на лирата, високия външен дълг и инфлацията, която е доста над целта от 5%.

JPMorgan повиши прогнозата си за инфлация в Турция през тази година до 19.9%, от 16,7% преди последното намаление на лихвите. Инвестиционната банка също така каза, че „е интересно да се види как централната банка предприема по-рязко намаляване на лихвите в свят, който се бори с нарастващата инфлация“.

Такова облекчаване предполага, че намаляването на инфлацията по бърз начин не е приоритет на политиката“, пише анализаторът на JPMorgan Яркин Чебечи.

Четвъртък отбеляза най-големия дневен спад, откакто Сахап Кавчоглу беше назначен за управител на централната банка през март, което предизвика спад в рамките на деня от 10%, но последва корекция нагоре. Ердоган уволни трима управители за по-малко от две години и половина, подкопавайки доверието в банката и плашейки чуждестранните инвеститори.

„Отливът на чуждестранни инвеститори продължават и не очакваме промяна в това“, каза пред CNBC търговец във валутно бюро в една банка. „Следователно смятаме, че местните валутни движения ще бъдат по-ясно определящият фактор за лирата през предстоящия период.“

Банкерите отбелязват, че лихвите по облигациите и кредитите продължават да се покачват въпреки облекчаването на политиката, което е знак, че търговците смятат, че централната банка скоро ще трябва да обърне курса.

Голяма част от обезценката на лирата е от началото на септември, когато централната банка започна да подава сигнали за предстоящо разхлабване на паричната политика.

В четвъртък тя заяви, че няма да има повече намаления на лихвите тази година, като се има предвид така наречения от тях преходен ценови натиск върху храни, енергия и друг внос, което доведе до покачване на разходите за живот на турците с поевтиняването на валутата.

Намалението на лихвите беше два пъти по-голямо от най-либералната оценка в проучване на Reuters, което прогнозира само 50 или 100 базисни точки.

Ердоган миналата седмица уволни трима членове на комитета по паричната политика (MPC), включително двама, за които се противопоставяха на намаляването на лихвените проценти, създавайки почва за повече облекчаване.

Подкрепи Economic.bg