Турската лира потъва все по-дълбоко

Ердоган продължава с рокадите на върха в централната банка

Турската лира потъва все по-дълбоко

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Турската лира поевтиня спрямо долара във вторник и почти изравни историческото си дъно от ноември 2020 г. Това се случи, след като държавният глава Реджеп Тайип Ердоган уволни и заместник-управителя на централната банка на Турция Мурат Четинкая с президентски указ – 10 дни, след като смени нейния гуверньор.

Така към 12:45 ч. българско време лирата бе с близо 1% надолу и 1 долар се търгуваше за 8.3404 лири. Валутата се срина – вече с около 14%, след като миналата седмица управителят на централната банка беше изненадващо отстранен. Освен обезценяването на валутата, ходът се отрази негативно и на финансовите пазари в страната.

Новият заместник-управител на турската централна банка е Мустафа Думан, досега генерален мениджър на турското звено на Morgan Stanley.

Централната банка повиши референтния си лихвен процент до 19% от 10.25% от ноември насам, за да укрепи лирата и да овладее инфлацията, която се ускори до 15.6% през февруари. Президентът обаче не подкрепи тези решения на банката, тъй като според него по този начин инфлацията расте, а икономическото възстановяване се забавя.

В коментар за Bloomberg в понеделник новият гуверньор на банката Шахап Кавчоглу отказа да разкрие дали седемчленният комитет по паричната политика на банката ще намали лихвените проценти на срещата си на 15 април.

Коментари: 0