„Турски поток“ ще създаде 20 000 работни места в Гърция

Цената на гръцкия участък от газопровода ще бъде 2 млрд. долара

„Турски поток“ ще създаде 20 000 работни места в Гърция

Снимка: БГНЕС

324 ~ 1 мин. четене

Реализирането на „Турски поток” ще създаде ще позволи създаването на 20 000 работни места в Гърция, което ще бъде от полза за икономическото развитие не само на страната, но и на целия регион. Това е заявил гръцкият министър на енергетиката Панайотис Лафазанис в интервю за телевизия "Русия 24", предаде БГНЕС.

Стойността на гръцкия участък от "Турския поток" ще бъде 2 милиарда долара, допълва той.

"Има огромен интерес от гръцки компании към съоръжението и по-нататъшното използване на газопровода. Сега ние вече знаем, че с този въпрос ще се занимава гръцка държавна компания. Нещо повече, решен е и въпросът с финансирането. Аз оценявам инфраструктурния проект на около 2 милиарда долара", каза министърът.

"Това е твърде важен момент за гръцката икономика, която преживява сложни времена. Всичко това ще бъде от полза за гръцкия народ", убеден е Панайотис.

Гърция планира да подпише меморандум за политическа подкрепа на строителството на газопровода на международния икономически форум в Санкт Петербург, заяви още Панайотис Лафазанис в интервюто.

"До 18-20 юни (когато ще се проведе форумът - бел. ред.) активно ще подготвяме този документ, който ще съдържа именно политическа подкрепа", отбеляза министърът.

В края на миналата седмица гръцкият министър бе на посещение в Русия, където обсъди въпроса за строителство в Гърция на мощности за транспортиране на руски газ с шефа на Газпром Алексей Милер.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg