Турция излезе от рецесията

Инвеститорите обаче се опасяват, че подобрението е краткосрочно и турската лира поевтинява

Турция излезе от рецесията

Турция излезе от рецесията, започнала в началото на март, благодарение на предизборните ходове на президента Реджеп Ердоган да насърчи икономиката, пише Financial Times.

Брутният вътрешен продукт през първото тримесечие на годината е нараснал с 1.3% в сравнение с предишните три месеца, които бяха предхождани от две тримесечия на икономическо свиване. На годишна база през първото тримесечие на 2019 г. турската икономика се е свила с 2.6%.

Икономистите обясняват бума в икономическия растеж с рязкото увеличаване на кредитирането от страна на турските държавни банки, продиктувано от политически ходове преди местните избори през март. Мнозина анализатори предвиждаха, че бумът в кредитирането, съчетан с правителствени мерки за стимулиране на предприемачите, може да окаже краткотраен положителен ефект върху турската икономика. Сега анализаторите предупреждават, че югоизточната ни съседка, която продължава да е обхваната от валутната криза, започнала миналото лято, е изправена пред риск от „двойна рецесия“.

Ръстът в отпускането на заеми от държавните банки в Турция бе заменен с понижение, тъй като банковият сектор се стреми да преодолее ръста на лошите заеми сред силно задлъжнелия корпоративен сектор в страната. В същото време индексите за бизнес доверието през май рязко се понижиха заради подновената политическа несигурност в Турция, предизвикана от решението да се касират резултатите от местните избори в оспорвания вот в Истанбул и той да се проведе отново.

Не на последно място опасения за бизнеса създават обтегнатите отношения между Турция и САЩ, като турските граждани и чуждестранни инвеститори се опасяват, че очевидната решителност на Анкара да финализира покупката на противоракетни установки С-400 от Русия ще доведе до американски санкции спрямо югоизточната ни съседка.

Именно на тези опасения вероятно се дължи днешното поевтиняване на турската лира спрямо долара и еврото въпреки позитивната новина, че икономиката на Турция е изляза от рецесията. Към 12 ч. българско време поевтиняването на турската валута спрямо американската бе с 0.13%, а спрямо европейската – с 0.22%.

Коментари: 0