Турция обмисля по-дълги отпуски за жените

Планират се също по-гъвкави форми на заетост и разширяване на детските градини в бизнес центровете

Турция обмисля по-дълги отпуски за жените

Снимка: Pexels

По-дълги отпуски, по-гъвкаво работно време и възможност за работа от вкъщи. Това са част от мерките, които планира да предприеме турското правителството, за да повиши заетостта сред жените, пише турското издание Daily Sabah. Предвижда се също разработване на цифрови бизнес модели, позволяващи на служителите да работят независимо от фиксирано място.

Процентът на заетост в Турция при жените все още изостава от този при мъжете и се колебае около 30%. Турция има за цел да го увеличи най-малко до 34% до 2023 г.

Министерството на индустриалното и технологично развитие ще обедини сили с Министерството на националното образование, за да се осигурят повече работни места за висококвалифицираните представители на нежния пол. Също така ще бъдат насърчавани курсове за предприемачество, за да влизат все повече жени на ръководни позиции в бизнеса.

Правителството в Анкара планира освен това да разшири детските градини в индустриалните и технологични зони, където са концентрирани компаниите. Така жените, излезли в майчинство, ще бъдат насърчавани да се върнат на работа.

Правителството вече е одобрило редица проекти, специално насочени да повишат присъствието на жените в технологичния сектор. Така през последните 5 години броят на жените, заети в публичните и частните сектори на научноизследователската и развойна дейност, се е увеличил с 55.6% и е достигнал 54 308.

Коментари: 0