Турция отново намали основната лихва

Основния лихвен процент е понижен с 50 базисни пункта до 8.25%

Турция отново намали основната лихва

Снимка: Pixabay

852 ~ 2 мин. четене

Централната банка на Турция намали лихвените проценти с 50 базисни пункта (0.5%), като това е деветото понижение за по-малко от година. Целта на паричната политиката е да се окаже подкрепа на лирата и да се гарантира възстановяването й от рекордно ниските нива от началото на месеца, пише CNBC.

Финансовата институция реши да понижи основните лихви от 8.75 на 8.25% въпреки притесненията на инвеститорите за бързо свиващите се валутни резерви на Турция. Тази монетарна политика е част от дълъг процес по облекчаване, започнал през юли миналата година, когато лихвеният процент на банката беше 24%.

Според анализаторите е възможно държавата да е достигнала най-ниската точка на икономически растеж в началото на май. През април брутният вътрешен продукт е паднал значително, но за този месец статистиките показват промяна в траекторията на кривата.

Турция е регистрирала най-голям брой случаи на коронавирус в региона на Близкия изток. Въпреки това проблемите й датират отпреди разпространяването на COVID-19. В продължение на две години стойността на лирата е много под целта на управляващите, а високият фискален дефицит и растящата безработицата внасят допълнителни усложнения.

В края на март правителството обяви финансови стимули на стойност 14 млрд. евро, с които целеше да подкрепи предприятията, силно засегнати от пандемията от коронавирус, и да опита да съживи туристическия сектор.

Турската централна банка изтегли милиони евро от валутните си резерви през последните месеци, за да подкрепи лирата, а сега прави заемите по-достъпни. Правителството силно се надява по този начин да подкрепи икономическото възстановяване. Анализаторите отбелязват, че ако се вземе предвид инфлацията, разходите по кредитите излизат под нулата.

През април тя беше 10.94%, което е най-ниското й ниво от ноември 2019 г. Централната банка понижи прогнозата си за инфлация от 8.2 до 7.4% на годишна база, което показва, че може да очакваме по-нататъшно намаляване на лихвените проценти.

Новините идват ден, след като централната банка на Турция утрои споразумението си за суаповата линия с Катар до 15 млрд. долара, осигурявайки така необходимата ликвидност за емирството. Катар е изправен пред нарастващ фискален дефицит и потенциална целогодишна рецесия.

Днес в 15:35 ч. българско време лирата се търгуваше на 6.797 за долар, което ръст от 0.01%.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg