Турция понижи основния лихвен процент за четвърти пореден път

Централната банка се възползва от стабилизирането на лирата и успокояването на инфлацията

Турция понижи основния лихвен процент за четвърти пореден път

Снимка: БТА

Турската централна банка обяви днес понижаване на основния лихвен процент с 200 базисни точки (2 пр. пункта) и така от 14% той пада до 12%. Това е четвъртото поредно понижаване на основния лихвен процент в Турция с цел икономиката на страната да се възстанови от рецесията.

От финансовата институция посочват, че намалението е станало възможно благодарение на стабилността на лирата и намаляването на инфлацията в последните седмици.

В допитване на Reuters икономистите очакваха, че намалението на лихвите ще е приблизително 150 базисни точки (1.5 пр. пункта), а реалните действия от страна на централната банка надхвърлиха очакванията им. Специалистите смятат, че това ще бъде последната промяна в основния лихвен процент за 2019 г.

Инфлацията в страната достигна 10.6% през ноември, което е значителен спад в сравнение с 20-те процента, които бяха поддържани през януари и февруари 2019 г. В сравнение със септември и октомври, когато средният ръст на потребителските цени  падна под 10%, бе отчетено леко покачване.

През юли Турската централна банка осъществи най-рязкото сваляне на лихвите от 2002 г. насам. Тогава основният лихвен процент бе намален от 24 на 19.75%. Това действие бе водено от новия гуверньор Мурат Уйсал, който встъпи в длъжност преди по-малко от половин година. За изминалите почти шест месеца с действията си той вече почти възстанови по-голямата част от драматичните повишения на ставките, използвани за борба с валутната криза миналата година.

Коментари: 0