Турция реши да не въвежда визов режим за руските граждани

Страната смята руския народ за приятелски и има желание да продължи добрите отношения

Турция реши да не въвежда визов режим за руските граждани

За момента Турция не възнамерява да въведе визов режим за руснаци в отговор на действията на Москва, съобщават за "Интерфакс" от турското посолство в Москва.

"Турция смята руския народ за приятелски и има желание да продължи добрите отношения. Страната няма намерение да взима решения, които имат отрицателно въздействие върху руския народ. Във връзка с това, за момента на дневен ред не е въвеждането на визовия режим" – съобщават от турското посолство в Москва, отговаряйки на въпроса дали Анкара трябва да въведе визи за руснаците, по аналогия с решението на Москва.

"Турция, въпреки всичко, продължава се отнася към руските граждани в страната в съответствие със своята традиция на гостоприемство и уважение" – се отбелязва още в съобщението.

По-рано беше съобщено, че Русия, от 1-ви януари 2016 г. спира безвизовия режим за турските граждани. Тази мярка бе взета, след като Турция свали руския бомбардировач СУ-24.

Споразумението относно условията за взаимни пътувания на гражданите на двете страни беше подписано между правителствата на Русия и Турция на 12 май 2010 г. в Анкара и влезе в сила на 16 април 2011 година.

Според споразумението, за влизането, излизането или транзитното преминаване и пребиваване на територията на друга страна в рамките на 30 дни от датата на влизане на граждани на Русия и Турция, е достатъчно да имате валиден граждански или служебен (специален) паспорт. В същото време общият престой на територията на друга държава не трябва да надвишава 90 дни в рамките на период от 180 дни.

Коментари: 0