Турция ще съди Русия заради санкциите

Страната събира доказателства за подаване на жалба в международен съд

Турция ще съди Русия заради санкциите
188 ~ 1 мин. четене
Турция има намерение да подаде жалба срещу икономическите санкции на Руската федерация в Световната търговска организация и в международните съдилища.Това обяви турският министър на икономиката Мустафа Елиташ, цитиран от ТАСС и БТА. 

Той посочи, че в малките градове в цяла Русия върху турските компании се оказва натиск да прехвърлят дяловете си на руските си партньори. 

"В търговията също трябва да има морална основа. Тези предприемачи изразиха доверие към руското правителство, инвестирайки в страната. Ние ще поискаме възстановяване на правата на всички потърпевши в международните съдилища", заяви Елиташ в интервю за в. "Дейли Сабах", отбелязвайки, че в момента Турция събира доказателства за подаване на жалба. 

Руското правителство разшири от 1 януари 2016 г. санкциите срещу Турция - забранена беше дейността в Русия на турски компании в туристическия бизнес и строителството, както и участието в държавни и общински поръчки. Става дума не само за дружества, регистрирани в Турция, но и за такива, които се контролират от нейни граждани.

От началото на новата година Русия прекрати и безвизовия режим за граждани на Турция и въведе забрана за внос на турски плодове, зеленчуци и птиче месо. 

Кризата в отношенията между Москва и Анкара възникна след инцидента на 24 ноември, когато турски изтребители свалиха руски бомбардировач Су-24 в района на границата със Сирия. Турция твърди, че руският самолет е нарушил въздушното й пространство, а Министерството на отбраната в Москва отрича. В резултат на инцидента Русия наложи на Турция серия от икономически санкции.

Подкрепи Economic.bg