Турция ще следи телефоните на заразените с Covid-19

Турция ще следи телефоните на заразените с Covid-19

Снимка: БТА

860 ~ 2 мин. четене
Турция ще следи мобилните телефони на диагностицираните с новия коронавирус Covid-19, за да гарантира, че те не нарушават карантината. Това съобщиха властите в сряда, правейки пореден опит да се справи с епидемията, която е нараснала през последния месец, предава Reuters.

Турция ще започне да следи гражданите. Всеки път, когато някой заразен напусне дома си, той ще получава съобщение и обаждане по телефона, обясняват дирекцията за комуникации на президентството. Гражданите ще бъдат помолени да се върнат у дома, а полицията ще санкционира онези, които продължават да нарушават карантинните правила, се уточнява още. 

Турското законодателство позволява обработка на лични данни без съгласие за “изключителни цели”.

Първият случай на зараза в Турция бе потвърден на 11 март. Към днешна дата инфекциите са нараснали до над 34 000, а броят на починалите хора е 725 (към вторник). 

Анкара предприе строги мерки за ограничаване на социалните контакти, като карантинира някои градове, забрани масовите молитви, затвари училищата, баровете и ресторантите и ограничи пътуванията между градовете.

Президентът Тайип Ердоган многократно призовава гражданите да си самоналожат карантина, но се отказа да издава широка заповед за оставане у дома.

Китай, Сингапур, Южна Корея и други държави по-рано помолиха жителите да използват приложения, като на места се прилагат и други технологии за проследяване на карантината. Активистите в областта на личната неприкосновеност твърдят, че подобни мерки могат да компрометират свободите на отделните лица.

Европейският съюз изготвя общи правила за използване на мобилни приложения за проследяване на разпространението на вируса, с цел по-добро използване на технологията и справяне с проблемите, свързани с поверителността.

Турската ресорна дирекция заяви, че правителството ще гарантира, че събраните лични данни няма да бъдат използвани за друга цел.

Подкрепи Economic.bg