В САЩ се опасяват от втора вълна на коронавируса

Прогнозите за общата смъртност от заразата в страната се подобряват, но броят на починалите продължава да расте

В САЩ се опасяват от втора вълна на коронавируса

Снимка: БТА

4583 ~ 1 мин. четене
Автор: Цветан Петров

Водещ американски университет ревизира надолу резултатите от свой математически модел, с който прогнозира смъртността от коронавируса COVID-19 в страната. Така прогнозата колко души ще загинат от заразата е понижена с 26% до 60 хил. Същевременно обаче представител на американското здравно министерство предупреди, че е възможна втора вълна на епидемията, ако американците спрат да спазват указанията за социална дистанция, пише Reuters.

Ревизирането надолу на очакваната смъртност според модела на Вашингтонския университет – модел, който националните и щатски политици често цитират – съвпада с коментарите на някои политически лидери, че в някои области на САЩ може би е достигнато платото на кривата от броя заразени.

Тези оценки през последните дни, включително очевидното понижение на броя хоспитализации в щата Ню Йорк, който е епицентърът на епидемията в САЩ, обаче биват „балансирани“ от постоянно нарастване на броя на починалите. Вчера той се повиши с над 1900 при 30 хил. нови случаи на заразени.

Дори и подобрената прогноза на Вашингтонския университет обаче чертае още месеци болка пред САЩ. „Това, което е наистина важно, е хората да не се хващат на тези ранни знаци на надежда, за да излязат от карантината – това е особено важно“, коментира Дебора Биркс, координатор на звеното към Белия дом за борба срещу коронавируса. „Ако хората отново започнат да излизат и да ви взаимодействат, бихме могли да видим нова остра вълна на коронавируса“, добавя тя.

Подкрепи Economic.bg