Бърни Сандърс се отказа от надпреварата за президент на САЩ

Така на практика бившият вицепрезидент Джо Байдън ще оспори поста на Доналд Тръмп

Бърни Сандърс се отказа от надпреварата за президент на САЩ

Снимка: Wikimedia

2360 ~ 1 мин. четене
Автор: Цветан Петров

Бърни Сандърс се отказа от надпреварата да бъде издигнат от Демократическата партия за кандидат-президент на САЩ на следващите президентски избори, пише Reuters. По този начин Сандърс превърне бившия вицепрезидент Джо Байдън в предполагаемата номинация на демократите, която да се изправи срещу сегашния държавен глава Доналд Тръмп на изборите на 3 ноември.

„Пътят към победата е на практика невъзможен. Стигнах до заключението, че тази битка за номинацията на Демократическата партия няма да бъде успешна. Ето защо днес обявявам прекратяването на моята кампания“, каза Сандърс в реч, излъчвана на живо за неговите поддръжници в родния му град Бърлингтън.

78-годишният американски сенатор от щата Върмонт – демократичен социалист, чиято прогресивна програма тласна Демократическата партия рязко вдясно на политическия спектър – започна своята кампания отрано. Неговите усилия бързо бяха помрачена, след като в края на февруари загуби в Южна Каролина, където умерените демократи обединиха подкрепата си зад Байдън.

Оттеглянето на Сандърс, който бе последният останал съперник на Байдън, означава, че заместникът на бившия президент Барак Обама ще се изправи срещу Тръмп, който се бори за втори мандат в Белия дом.

Подкрепи Economic.bg