Турция започва сближаване с ЕС

Страната е решена да подобри правосъдната си система и гражданските свободи

Турция започва сближаване с ЕС

Турският президент Реджеп Ердоган

Снимка: БТА

852 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров
Турция започва сближаване с Европейския съюз и ще приоритизира реформите, които ще ѝ осигурят достъп до европейския пазар. Това каза външният министър Мевлют Чавушоглу след среща с финансовия си колега Берат Албайрак, правосъдния министър Абдулхамит Гюл и вътрешния Сюлейман Сойлу, пише Yeni Safak.

Чавушоглу каза още, че Анкара очаква да види резултати от усилията си за проевропейски реформи и сред тези резултати да е либерализация на режима за издаване на европейски визи на турските граждани. Първият турски дипломат уточни, че страната му ще работи за ускоряване на политически те реформи в областта на правосъдието, гражданските свободи и основни права.

Турските власти се надяват също на рестартиране на преговорите с ЕС за присъединяване на югоизточната ни съседка към митническия съюз на Блока. В същото време обаче Анкара не очаква нови глава от предприсъединителните преговори с Брюксел да бъдат отворени по време на австрийското председателство на Съвета на ЕС.

Желанието на Турция отново да се сближи с ЕС е разбираемо на фона на сблъсъка между Анкара и Вашингтон, който доведе до срив на курса на турската лира спрямо този на долара и до двойно по-високи мита върху стоманата и алуминия, които югоизточната ни съседка изнася към САЩ.

Затоплянето на дипломацията между Анкара и Брюксел обаче ще е трудна задача. През 2017 г. отношенията между Турция и най-голямата европейска икономика – Германия – бяха напълно замразени. Причината беше задържанията на германски граждани от страна на турските власти по подозрение в тероризъм. Впоследствие реториката между Анкара и Берлин се влоши дотолкова, че турският президент Реджеп Ердоган призова турските граждани в Германия да не гласуват за партията на канцлера Ангела Меркел на предстоящите по онова време германски парламентарни избори. Това накара германския лидер да наложи вето на евентуалните преговори между Турция и ЕС за подновяване на достъпа на страната до европейския митнически съюз.

Вчера стана ясно, че Берлин обмисля да предложи извънредна финансова помощ на Турция, като причината са опасения, че икономическата криза в страната може да дестабилизира целия регион. Преговорите засега са на много ранен етап и може да не доведат до реална помощ.


Подкрепи Economic.bg