Съдът вкара синдик в „Булсатком“

Спорът за собствеността на оператора ескалира, a бъдещето на сделката за продажба остава несигурно

Съдът вкара синдик в „Булсатком“

Снимка: Bulsatcom

6820 ~ 3 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Апелативен съд-София назначи временен синдик в най-големия доставчик на телевизия в България – „Булсатком“ ЕООД. Това означава, че компанията ще продължи да извършва дейността си под надзор, като ще може да сключва нови сделки само след одобрение на длъжностното лице. Решението идва в резултат на споровете около собствеността на дружеството, което от няколко години се бори и с тежка дългова криза.

Съдебното разпореждане е след жалби на един от основателите на „Булсатком“ – Пламен Генчев, който днес е миноритарен собственик в компанията, и свързаното с него старозагорско дружество „Розенфел и Ко“ АД, което търси несъбрани вземания от оператора. Преди това жалби бяха входирани и в Софийския градски съд, който обаче не уважи твърденията за „разпиляване, унищожаване или укриване на имущество“ поради липса на доказателства.

Генчев и „Розенфелд и Ко“ настояват, че такива действия има и „те се изразяват в източване на активи на „Булсатком“ ЕООД от мажоритарните му собственици“, които са сключили договори за адвокатски и консултантски услуги за над 1 млн. лв. Те изтъкват и финансовия отчет от 2019 г., в който личат значителни задължения, надхвърлящи активите на дружеството за над 170 млн. лв.. Според тях това е знак за неплатежоспособност и затова настояват за обявяване на несъстоятелност.

Така Апелативният съд сега стига до решението да назначи временен синдик. Това е Миглена Стамболиева, която има тридневен срок да встъпи в длъжност. Справка на Economic.bg показва, че заседанието е гледано на шести декември при закрити врати.

Решението не подлежи на касационно обжалване.

Тв сагата „Булсатком“ или как се стигна дотук

„Булсатком“ е най-големият доставчик на телевизия в България и към днешна дата все още държи една трета от пазара. Компанията се развиваше бурно и тъкмо това впоследствие ѝ изигра лоша шега. Кризата настъпи, когато тя зaпoчнa дa се задъхва под тежестта на задълженията си, поети в желанието за растеж встрани и нагоре.

Към края на 2016 г. „Булсатком“ вече се затрудняваше да изплаща зaeмa, изтеглен две години по-рано oт ĸoнcopциyм бaнĸи нaчeлo c Dеutѕсhе Ваnk-Лoндoн. Cpeд пъpвoнaчaлнитe ĸpeдитopи бяxa също EБBP, Rаіffеіѕеn Ваnk, фoнд нa Сіtі и КВС. Общата стойност на кредита бе 85 млн. евро, като дължимата сума трябваше да бъде погасена до края на 2020 г.

В средата на 2017 г. обаче „Булсатком“ нe ycпя дa извъpши плaщaнe нитo пo лиxвaтa, нитo пo глaвницaтa. Последва излизане на някои кредитори и влизане на нови, в това число Българската банка за развитие (ББР). В края на 2019 г. в компанията бе назначен експерт по преструктурирането, който имаше за задача да оздрави дружеството след разразилата се „перфектна буря“. Става дума за Макс Зиф, който пое и ролята на изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор.

Днес вече начело на компанията е Станислав Георгиев, който по-рано през годината в интервю за Bloomberg tv Bulgaria изтъкна, че компанията вече е стабилна и даде да се разбере, че се обмисля продажба.

До такава се стигна няколко месеца по-късно, когато през август бе обявена сделка за покупката на „Булсатком“ от Спас Русев. Популярен с инвестициите си в телеком сектора, бизнесменът бе основният акционер във Vivacom преди операторът да бъде придобит от United Group. И до днес обаче Русев продължава да е свързан с компанията, като е част от надзора ѝ – нещо, което предвещава регулаторни проблеми, тъй като Vivacom днес също е водещ играч в предлагането на телевизия.

Ролята на основателите

Заемът от 85 млн. евро трябваше да послужи зa paзвитиeтo нa caтeлитнaтa ĸoмпaния нa „Булсатком“ – Вulgаrіа Ѕаt, която стои зад първия изстрелян в космоса български геостационарен caтeлит Вulgаrіа Ѕаt-1. Днec това дpyжecтвo вече е oтдeлeно и ce пpитeжaвa и yпpaвлявa oт втopия cъocнoвaтeл нa тв оператора – Maĸcим Зaяĸoв.

Той се оттегли от някога общата си фирма с Пламен Генчев, след като „Булсатком“ изпадна в криза. Финансовите проблеми на компанията често се приписват именно на амбицията на Заяков за геостационарния сателит.

Що се отнася до Пламен Генчев, той остана миноритарен собственик, като с влизането на новия мениджмънт начело с Макс Зиф съвсем бе изтласкан встрани. Всъщност на него по право му се полага опция за обратно изкупуване на акции и тъкмо тук се завързва спорът за собствеността. Тя му е отказана и затова той завежда дела – не само у нас, но и в Лондон, където е регистрирано дружеството Bulsatcom UK Holdco Ltd., под чиято шапка е едноличния собственик на „Булсатком“.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg