Убежище от бурята през 2019 година

От Бари Айхенгрийн

Убежище от бурята през 2019 година

Снимка: Shutterstock

Какво трябва да се случи, за да бъде годината спокойна в икономически, финансов и политически план? Отговор: трябва да се избегне кратък списък от заплахи за стабилността.

Първо, ще трябва търговската война между САЩ и Китай да бъде спряна. През ноември и декември финансовите пазари реагираха положително на всеки намек за договорено споразумение и отрицателно на всяко споменаване за подновяване на военни действия, за което има основателна причина: тарифите, които пречат на търговските потоци и каналите за доставки, вредят и на глобалния растеж. И както знаем, това, което се случва на финансовите пазари, не остава само на финансовите пазари: резултатите силно влияят на доверието на потребителите и настроенията на бизнеса.

Второ, американската икономика ще трябва да нарасне с поне 2% -  консенсусната прогноза, която е заложена в очакванията на инвеститорите. Ако растежът е значително по-нисък - независимо дали, защото еуфорията от намаляването на данъците през декември 2017 г. е преминала, защото Федералният резерв задушава експанзията или поради някаква друга причина - финансовите пазари ще спаднат рязко надолу, с отрицателни последици върху доверието и стабилността.

Трето, Китай ще трябва да предотврати значителното засилване на финансовите си проблеми. Успешното управление на корпоративния дълг, възлизащ на 160% от БВП, изисква не просто преструктуриране на лошите кредити, но и увеличаване на общия знаменател на съотношението дълг / БВП. Тъй като инвестициите в инфраструктура са слаби и производството намалява, Китай е все по-малко вероятно да осъществи целта на властите за постигане на най-малко 6% ръст за 2019 г. В този случай, бавният растеж и нарастващите проблеми с дълга ще подхранват един друг, което ще доведе до намаляване на икономическите резултати на Китай и на голяма част от развиващите се пазари в световен мащаб.

Четвърто, избирателите на изборите за Европейски парламент през май ще трябва да предотвратят победата на дясното националистическо мнозинство, което е враждебно настроено към европейската интеграция. Европа трябва да продължи да се движи напред, за да избегне връщането назад; това е единственият избор, при наличието на еврото. Към момента, движението напред означава да се създаде обща схема за гарантиране на депозитите за банките, да се приеме поне скромен бюджет за Еврозоната и да се увеличат средствата на нейния спасителен фонд - Европейският механизъм за стабилност. Но ако премеждията на общата валута през последното десетилетие ни научиха на нещо, то е, че такива мерки не могат да бъдат принудително вменени на европейската общественост от страна на елита. Устойчивата интеграция изисква масова подкрепа. И тази подкрепа трябва да бъде очевидна на изборите.

Всички тези положителни резултати, разбира се, далеч не са гарантирани. Но ако някои от тях се реализират, това ще увеличи вероятността и за други. Например, ако американският президент Доналд Тръмп прекрати своята търговска война, перспективите за растеж в САЩ и Китай ще се станат по-светли. Устойчивият растеж там ще създаде по-благоприятна външна среда за Европа, подобрявайки собствените си икономически перспективи, и ще подсили шансовете на изборите на умерените партии и политици.

И обратно, лош резултат на един фронт ще помрачи перспективите пред останалите. Един незадоволителен растеж в САЩ, например, ще накара Тръмп да търси изкупителна жертва. Ако не председателя на Федералния резерв Джером Пауъл и неговите колеги, то вероятно този някой ще бъде китайският президент Си Джинпинг. В този случай търговската война ще се възобнови и, съответно, растежът и финансовата стабилност на Китай ще пострадат. Тази комбинация от американски и китайски икономически проблеми ще доведе до намаляване на растежа в други части на света, разпалвайки популистката реакция срещу политическото управление в Европа и на други места.

По същия начин, ако се стигне до негативен шок от по-бавния растеж в Китай, властите в Пекин почти сигурно ще отговорят, като обезценят Юана. Това също би предизвикало по-нататъшни търговски конфликти, с отрицателни последици за всички страни.

Последната предпоставка за спокойна година е резултатът от разследването на американския съветник от Специалните служби, Робърт Мюлер, за злоупотреби от страна на руското правителство и семейството на Тръмп. Това заключение може да изглежда странно. Ако изменчивото държание на президента на САЩ, подривните туитове и непродуктивните му политики създават такава сериозна заплаха за стабилността, тогава вероятно един обвинителен акт от Мюлер и неговия екип, който би накарал камарата на представителите да изготви заповед за импийчмънт, е най-прекият път за премахване на тази опасност.

Но ако в доклада на Мюлер са намесени децата на Тръмп - Доналд Тръмп-младши, Ерик Тръмп и Иванка Тръмп, и нейният съпруг Джаред Кушнер - или самият президент, Тръмп ще премине в нападателна позиция, както прави винаги, когато усети необходимостта да се защити. Вероятните цели включват не само Мюлер и демократичното мнозинство в Камарата на представителите на парламента на САЩ, но също и Федералния резерв, Китай, Мексико и страните от Централна Америка и Европа, тъй като Тръмп спуска икономическа димна завеса, за да покрие политическите си злоупотреби. Това ще размъти финансовите пазари и ще намали доверието на инвеститорите. И няма да е ясно кога ще бъде сложен краят на този разпад, предвид малката вероятност републиканският сенат да гласува за уличаване на Тръмп.

Вместо да се борят за импийчмънт, демократите трябва да се съсредоточат върху това как да победят Тръмп на следващите президентски избори. Това означава създаването на дневен ред и съгласуване на кандидат. Междувременно можем само да стискаме палци и да се надяваме на най-доброто. Ноември 2020 г. все още е далеч.

Бари Айхенгрийн е професор по икономика в Калифорнийския университет в Бъркли и бивш старши политически съветник в Международния валутен фонд.

Авторско право: Project Syndicate, 2018.

www.project-syndicate.org

Коментари: 0