Учени откриха съкровище край нос Калиакра

Те вероятно са заровени там в края на 14-ти век

Учени откриха съкровище край нос Калиакра

Снимка: НИМ

Автор: Божидара Иванова

Археолози намериха скрито съкровище на нос Калиакра. По време на археологически разкопки те са попаднали на глинено гърне с 957 предмета, от които 873 сребърни и 28 златни монети, 11 апликации и катарами, 28 сребърни  и бронзови копчета, 11 златни обеци, два пръстена, от които един златен и четири мъниста от скъпоценни камъни и злато. 

Находката е открита по време на редовни археологически разкопки, които се провеждат за петнадесета поредна година в крепостта Калиакра. 


Учените смятат, че всички скъпоценности са били укрити в края на XIV в., по време на някое от драматичните нападения над столицата на Добруджанското деспотство. Според експертите съкровището е било собственост на мародер, който е обирал хора и е събирал откраднатото в гърнето.

В находката присъстват монети, отсичани след смъртта на Цар Иван Александър и то извън Търново. Открити са екземпляри на Видинския управляващ Йоан Срацимир.

В този тип големи съкровища, откривани по крайбрежието, е логично да има парични знаци на византийската империя. Представени са 20 хиперперона - едни от последните златни имперски монети. Те са толкова орязани и с намалено златно съдържание, че биват трудно идентифицирани. Тези които са разчетени са Йоан V и регент Ана Савойска, Йоан VI Кантакузин, Андроник II и Андроник III.
 
Намерени са и 8 златни венециански монети. Наричани „зечино д’оро“, те тежат 3,5 гр. и са с изключително висококачествено злато от 23,5 карата. Разчетени са дожовете Марко Корнаро (1365-1368) и Андреа Дандоло (1343-1354).

В този малък съд са събрани множество златни и сребърни монети и предмети. Съкровището се откроява със своя блясък, но покорява и с количество и многообразие от информация, която може да ни предостави, отбелязват от НИМ.
Коментари: 0