Учени подготвят спешна мисия до най-големия айсберг в света

Огромният леден къс е по-голям от цяла държава и се насочва към остров в Атлантика

Учени подготвят спешна мисия до най-големия айсберг в света

Движението на A68a

Снимка: ESA

Учените се подготвят за спешна мисия до най-големия айсберг в света, който е напът да предизвика екологична катастрофа при сблъсък с остров Южна Джорджия в южната част на Атлантическия океан.

Гигантският айсберг, наречен A68a, който е по-голям от Люксембург, се откъсна от Антарктида още през 2017 г. и оттогава се насочваше към острова. Леденият къс заплашва да разруши богатата екосистема около Южна Джорджия чрез разкъсване на морското дъно, в което живеят мекотели, ракообразни, гъби и други видове живот, и чрез охлаждане на водата и пускане на топяща вода в морето.

Водите около Южна Джорджия са около 4 градуса по Целзий, но в близост до айсберга температурата може да падне с няколко градуса. По-хладната температура и изпускането на потенциално милиарди тонове прясна вода в региона може да бъде опустошително за храната на пингвините, тюлените и китовете.

Изследователи от British Antarctic Survey (BAS) ще отлетят до Фолклендските острови на 11 януари, ще се поставят под карантина, за да гарантират, че са свободни от коронавирус, и след това ще се отправят на тридневно пътуване до айсберга с площ от 4000 кв. км на борда на изследователския кораб RRS James Cook, предава The Guardian.

Когато изследователският кораб пристигне до айсберга, учените ще използват мрежи и бутилки, за да изучават водната среда. Две роботизирани подводници ще бъдат пуснати за измерване на температурата, солеността и нивата на фитопланктона във водата около айсберга. По план подводниците трябва да останат там около четири месеца, предавайки данни обратно на кораба, които да формират картината от въздействието на айсберга върху околната среда.

Според BAS последните снимки показват, че айсбергът е на около 100 km от брега на Южна Джорджия.

Коментари: 0