Учени: Производството на биткойни ускорява климатичните промени

\"Копаенето\" на биткойни изисква голямо количество енергия

Учени: Производството на биткойни ускорява климатичните промени

Снимка: Pixabay

Производството на биткойни може да провали усилията за ограничаване на затоплянето на климата в световен мащаб, сочи ново американско проучване, публикувано в списание Nature climate change, цитирано от Ройтерс.

За така нареченото "копаене" на все по-популярната дигитална валута се използват изключително мощни компютри и се изразходва огромно количество енергия. Това може да провали усилията за ограничаване на затоплянето на климата с до 2 градуса по Целзий, посочват изследователите. 

В момента като основни причинители на климатичните промени са сочени транспортът, домакинствата и храните. "Изследването ни показва, че към този списък може да се прибави и биткойнът", казва съавторката на проучването Кати Талъдей. 

Един биткойн се продава за 6300 долара. През 2017 г. производството им се равнява на 69 милиона метрични тона еквивалент на въглероден диоксид. С нарастването на популярността на дигиталната валута може да се използва толкова електричество, че да се отделят около 230 гигатона въглерод за десетилетие и половина. Един гигатон е равен на един милиард метрични тона въглерод. 
Коментари: 0