„Уикилийкс“ дава 100 000 евро за оригиналния текст на ТПТИ

Преговорите между ЕС и САЩ се водят в пълна секретност

„Уикилийкс“ дава 100 000 евро за оригиналния текст на ТПТИ
168 ~ 1 мин. четене

"Уикилийкс" предлага награда от 100 000 евро на всеки, който предостави оригиналния текст от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), пише френският вестник "Монд", цитиран от БГНЕС.

В момента се водят преговори между ЕС и САЩ в пълна секретност. Наградата, която се предлага от организацията на Джулиан Асанж, беше обявена днес, а сред "дарителите" е и бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис.

Той не е единствената известна световна фигура. Суми са отпуснали и журналистът на "Пентагон пейпърс" Даниел Елсбърг, модната дизайнерка Вивиан Уестууд и набралият световна слава покрай Едуард Сноудън американски журналист Глен Грийнуолд. Сумата на техните дарения все още не е известна, но само няколко часа след откриването на набирателната сметка, тя достигна цели 12 000 евро.

"Тайнствеността на ТПТИ застрашава европейската демокрация. Хора с определени интереси се възползват и се радват на драго сърце, особено в случая с гръцкия народ. ТПТИ влияе върху живота на всички европейци и тласка Европа в дълготраен конфликт с Азия. Трябва да сложим край на тази тайна", пише Джулиан Асанж в съобщение.

"Уикилийкс" стана известна с разсекретяването на конфиденциални документи, основно на американската администрация в световен мащаб.

Подкрепи Economic.bg