Улесняват изграждането на ски лифтове и съоръжения

Ски-инфраструктурата на България е една от най-зле развитите

Улесняват изграждането на ски лифтове и съоръжения

Снимка: БГНЕС

208 ~ 2 мин. четене

Обмислят се законови промени, с които да стане по-лесно изграждането на ски лифтове и ски съоръжения, предаде БТА. Това е съобщила на пресконференция министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с представители на зимните курорти, концесионерите на лифтове и местните власти.

В срещата е участвал и съветникът на министъра в областта на зимния туризъм Марк Жирардели. Очаква се до месец промените да са готови.

Министър Ангелкова отбеляза, че България е на едно от последните места по отношение на ски-инфраструктура. Тя коментира, че този зимен сезон е бил успешен с ръст от 8,2 на сто по данни на НСИ, с 1,2 милиона туристи и приходи за периода декември - март от 640 млн. лева, което е с над 6 на сто ръст спрямо миналата зима.

Основният ръст на туристи е от Турция - с 30 на сто, което, по думите на министъра, дава основание съвместно с външно министерство да се стартира възможността визовите облекчения да се прилагат целогодишно, а не само за зимата. Ръст се отчита и на туристи от Италия - около 20 на сто, Германия - десет на сто, Австрия - осем на сто, Гърция - шест на сто, както и от останалите съседни на България държави.

Сред другите проблемни области от бранша са посочили пътната инфраструктура, за което министърът ги е уверил, че това е един от основните приоритети на кабинета. Поет е бил ангажимент за курорта "Боровец" по отношение за действия за увеличаване на мощностите на електропреносната мрежа. Деловите среди и държавата са се обединили около необходимостта от обща стратегия по отношение на маркетинга и предлагането, както и от това всяка година да има слоган за зимната кампания, коментира министърът.

Тя съобщи, че в края на юни на заседанието на Националния съвет по туризъм ще бъде приета националната програма за реклама за 2016 година.

Министърът информира, че съветникът й в областта на зимния туризъм Марк Жирардели е представил на срещата пътната карта по отношение на стратегията за развитието на планинския туризъм, която предстои да бъде завършена до края на годината или в началото на следваща.

Подкрепи Economic.bg