Унгария и Полша вкараха ЕС в нова криза: какво следва

ЕС плаща неизбежната цена, тъй като не разреши напълно спора за върховенството на закона през юли

Унгария и Полша вкараха ЕС в нова криза: какво следва

Снимка: БТА

Антония Симова Автор: Антония Симова

В понеделник Унгария и Полша блокираха историческия бюджет и План за спасяване на икономиката на Европейския съюз на обща стойност 1.82 трлн. евро, а висши служители и дипломати определят това като институционална криза без очевиден изход.

Бюджет на ЕС

Конфликтът ще бъде основната точка в дневния ред по време на видеоконференцията на европейските лидери, която ще се проведе в четвъртък, обяснява Politico. Междувременно по-голямата част от европейските страни вече са в някаква форма на блокада, частично парализирайки икономиките си, което ги поставя в ситуация да имат още по-голяма нужда от зелена светлина относно COVID помощта.

Рекордният проект за бюджет в ЕС бе блокиран както от Будапеща, така и от Варшава, но много дипломати и длъжностни лица прехвърлят по-голямата част от вината върху унгарския премиер Виктор Орбан, който често се противопоставяше на ЕС и неговите институции.

Всички знаят, че това е задънена улица. Намираме се на кръстопът и никой не знае накъде води това. Знаем само, че целият пакет не може да бъде одобрен, стига да нямаме унгарците на наша страна“, заявява висш служител, цитиран от Politico.

Противопоставянето на двете страни се корени в предложението за нов механизъм, който би позволил на ЕС да прекрати финансирането от еврофондовете към държава, за която се установи, че нарушава върховенството на закона. Като цяло на срещата в Брюксел в понеделник постоянните представители на държавите членки на ЕС одобриха самия механизъм за върховенство на закона, но за това се изискваше само квалифицирано мнозинство. След това Унгария и Полша използваха правото си на вето, за да блокират стъпка към финализиране на т. нар. Решение за собствените ресурси, което е предпоставка ЕС да вземе пари назаем за новия си фонд за възстановяване на стойност 750 млрд. евро.

Двете страни дадоха сигнали, че не предоставят политическа подкрепа за бюджета на Блока, който трябва да влезе в сила от 1 януари. Длъжностните лица бързо изтъкнаха, че пакетът за бюджет и възстановяване включва десетки милиарди за Унгария и Полша и ги обвиниха, че нанасят вреда на собствените си граждани.

Полша и Унгария са сред основните получатели на средства от ЕС - и са силно засегнати от втората вълна на коронавируса. Длъжностни лица и дипломати обясняват, че Орбан отказва да промени позицията си дори след поредица от срещи и лични молби, включително от германския канцлер Ангела Меркел, председателя на Съвета Шарл Мишел и висши служители от Франция, Италия, Испания и Португалия - някои от най-засегнатите страни от пандемията.

Някои дипломати заявиха, че ЕС плаща неизбежната цена, тъй като не е разрешил напълно спора за върховенството на закона по време на срещата на върха през юли, когато беше одобрен пакетът за бюджета и възстановяването. За да постигнат сделка след дълги преговори, лидерите се съгласиха, че в бюджета ще има връзка със стандартите за върховенство на закона, но оставиха формулировката отворена за тълкуване.

Това не е краят на историята, сега навлизаме в политическа фаза. Но ако парализата продължи, рискуваме да се окажем с много намален бюджет и само със задължителни разходи и без ангажимент за структурни фондове, външна политика и т.н.“, обяснява пред Politico старши дипломат.

Всъщност опциите са крайно ограничени

Дори ако 25-те други евролидери бяха готови да се предадат и да се откажат от клаузата за върховенството на закона, седемгодишният бюджет изисква съгласие на Европейския парламент, който се бори усилено в продължителни преговори за създаване на механизма. Някои евродепутати дори само с неохота приеха сделката, като казаха, че разпоредбата не е достатъчно строга.

На теория планът за възстановяване може да бъде приет и извън бюджета на ЕС - като „междуправителствено споразумение“ между страните, но от Европейската комисия отхвърлиха този вариант като прекалено сложен и отнемащ време.

Институциите на ЕС и много национални правителства на ЕС от години се оплакват от това, което смятат за отстъпление от Варшава и Будапеща, когато става въпрос за върховенство на закона и други основни принципи на демокрацията. Представители на двете страни обаче обвиниха Брюксел в изнудване и двойни стандарти.

Предстоят още препятствия

Предстои още дълъг път - и множество потенциални препятствия - пакетът от 1.8 трлн. евро да стане реалност. Седемгодишният бюджет ще трябва да спечели подкрепа в Европейския парламент и да получи единодушна подкрепа в Съвета, преди да влезе в сила. Решението за собствените ресурси също се нуждае от единодушна подкрепа в Съвета, преди да бъде ратифицирано от националните парламенти на държавите членки.

Дори ако в Европейския съвет бъде направен компромис с Полша и Унгария, националните парламенти в Будапеща и Варшава ще имат възможност на практика да наложат вето върху условията за финансиране на фонда за възстановяване от 750 млрд. евро. Ратификацията на националните парламенти обаче е нож с две остриета. Някои парламенти в страни като Финландия пък е малко вероятно да ратифицират Решението за собствените ресурси, ако законодателите смятат, че Унгария и Полша са получили твърде много отстъпки от механизма за върховенство на закона.

Въпреки че решението за блокиране на напредъка не беше изненадващо, мнозина изразиха възмущение, че Унгария и Полша застават на пътя на това, което мнозина смятат за забележителен план за финансиране.

Германският министър на Европа Майкъл Рот заяви, че никоя държава няма основания да се противопостави на разпоредбите за върховенството на закона, освен ако не възнамерява да наруши принципите на ЕС. Европейският министър на Франция Клеман Бон настоя, че ще бъде намерен компромис, но каза, че Париж не отстъпва от подкрепата си за механизма за върховенство на закона.

Манфред Вебер, германският лидер на дясноцентристката група на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент, настоя, че разпоредбите за върховенството на закона не са несправедливо насочени към Унгария, Полша или която и да е държава.

Народите в Европа имат един единствен враг в момента, а това е коронавирусът, и те очакват да го доставим сега“, каза той.

Ираксе Гарсия, лидерът на социалистическата група в Парламента, заяви: „Блокирането на бюджета на ЕС е несправедливо спрямо всички европейци и вреди само на гражданите, също полски и унгарски“.

Все пак според висш служител на ЕС изглежда, че Орбан се радва на мястото си в центъра на бурята.

„Тази драма е част от преговорите и той го знае. Колкото повече говорим за него, толкова повече му харесва“.

Коментари: 0