Унгария очаква руския газ през „Турски поток“ до 2 години

До края на месеца страната трябва да започне процедура за договаряне на газов капацитет по тръбопровода

Унгария очаква руския газ през „Турски поток“ до 2 години
816 ~ 1 мин. четене
Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

Доставките на руски газ за Унгария по газопровода „Турски поток“ може да започнат в края на 2021 г. или началото на 2022 г. Това каза държавният секретар по енергийните въпроси на Министерството на иновациите и технологиите Петер Кадеряк.

В интервю за местния телевизионен канал M1 той обясни, че газопроводът свързва Турция директно с Русия през Черно море. По думите му тръбопроводът, проектиран да заобикаля Украйна, ще бъде разширен към България, Сърбия и Унгария.

През октомври 2019 г. министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто заяви, че Унгария до края на този месец ще започне процедура за договаряне на газов капацитет по тръбопровода „Турски поток“ от 2021 г. Той добави, че Унгария може да поеме годишна доставка на 10 млрд. куб. метра газ през цялата година.

Припомняме, че през ноември миналата година Русия покани Унгария да се присъедини към газопровода "Турски поток". Поканата дойде лично от президента Владимир Путин, а унгарският премиер Виктор Орбан неколкократно е заявявал плановете на страната да получава газ през „Турски поток“.

Коментари: 0