Унгария ще продължи да подкрепя България за членството ѝ в Шенген

Това стана ясно след среща на вицепремиера Марияна Николова и унгарският външен министър Петер Сиярто

Унгария ще продължи да подкрепя България за членството ѝ в Шенген
272 ~ 1 мин. четене

Унгария подкрепя безусловно България за членството и в Шенген. Това заяви унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто на съвместна пресконференция след срещата си с вицепремиера Марияна Николова. 

"Ние ще продължим и занапред да оказваме техническа помощ за охраната на границите на България, които са външни и на Европейския съюз", подчерта Сиярто. Външният министър на Унгария даде висока оценка на българо-унгарските икономически връзки между двете държави. Според него страната ни се справя изключително добре в опазването на външните граници на общността. 

Заместник министър-председателят Марияна Николова посочи, че България цени изразената подкрепа и допълни, че Унгария е важен партньор на страната ни в Европейския съюз, със сходни позиции по важни теми като европейската перспектива на Западните Балкани и кохезионната политика. 

„Нашите двустранни отношения може да определим с една ключова дума - приятелство. Те са свързани с интензивен диалог на всички равнища, както и взаимодействие по широк спектър от двустранни въпроси и тези от европейския и международен дневен ред“, каза българският вицепремиер.

Марияна Николова е на двудневно посещение в Будапеща по покана на унгарското правителство. Обменът на добри практики и опит при прилагането на политики за справяне с демографската криза, насърчаване на раждаемостта и интеграцията на ромската общност са във фокуса на визитата и. По-късно днес тя ще се срещне и с унгарския си колега заместник министър-председателя Жолт Шемейн.

Подкрепи Economic.bg